Actualitate

România are a doua creștere economică din Uniunea Europeană, dar românii o duc mai prost

Publicat: 17 aug. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
România are a doua creștere economică din Uniunea Europeană dar românii o duc mai prost
Degeaba România are creștere economică mare dacă românii o duc tot mai prost

România are a doua creștere economică din Uniunea Europeană, o arată o statistică internaţională. Asta în condiţiile în care românii o duc tot mai prost, de la o zi la alta. Peste creșterea noastră economică mai este doar Olanda. Sunt, totuși, alte state care au înregistrat contracții ale economiei.

Cu toate acestea, inflația record din România, prețurile mari la energie și scumpirile din alimentare, fac ca românii să nu simtă deloc beneficiile unei creșteri economice. Ba mai mult, ROBOR-ul se află la un nivel din ce în ce mai mare, ducând la rate mai mari pentru românii împrumutați la bănci.

România, a doua creștere economică din Uniunea Europeană

Conform datelor publicate de Eurostat, România este din nou a doua țară din Uniunea Europeană în contextul unei creșteri economice. Datele arată că, de la trimestru la timestru, țara are un avans de 2,1% în T2 comparativ cu T1. Olanda este singura țară care a depăşit România, cu o creștere pe T1 de 2,6%. Media de creștere a economiei din interiorul Uniunii Europene este de 0,4%, dar sunt înregistrate şi scăderi.

Este cazul Poloniei, cu o contracție de 2,3%, a Bulgariei cu o scădere de 1,1% și a Letoniei care înregistrează un deficit de 1,4%. Dacă e să privim datele din punct de vedere al T2 din 2022 comparativ cu T1 din același an, România are o creștere de 5,3% situându-se pe locul 6 împreună cu Olanda. Cele mai importante creșteri europene au fost înregistrate în Slovenia cu 8,3%, Portugalia cu 6,9% și a Ungariei cu o evoluție favorabilă de 6,5%.

Cele mai mari economii din spaţiul Uniunii Europene, Germania și Franța, au înregistrat și ele o creștere destul de consistentă, de 1,5%, respectiv cu 4,2% în cazul Franței, comparativ cu anul 2021. Media generală arată o creștere a PIB-ului UE cu 4% în T2 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021.

Românii o duc din ce în ce mai prost

România se poate lăuda cu a doua creștere economică din Uniunea Europeană, dar situația înregistrată în țară nu este deloc una lăudabilă. Românii o duc din ce în ce mai prost în contextul în care ROBOR crește, ducând la majorarea ratelor bancare. Recent, Mugur Isărescu a anunțat că actuala creștere a ROBOR este nejustificată:

De mai bine de 4-5 luni, ROBOR s-a decuplat, băncile au cam sărit calul cu ROBOR, s-a dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat e nevoie de 2 lucruri. Acestea sunt dobânzi de piață și piețele au tendința să suprareacționeze, mai ales în perioadele de criză. A fost clară tendința băncilor și a traderilor (care acționează pe piața monetară la termen) să privească pesimist viitorul. explica Mugur Isărescu

O altă mare problemă este cea în care românii plătesc sume mult mai mari pentru alimente, pentru facturile la utilități dar și pentru coșul de cumpărături. Așadar, creșterea economică a României, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană este un fapt care nu crează beneficii concrete pentru românii de rând.

Comentarii
Adauga un comentariu