Prima pagină » Actualitate » Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre inflaţia din România. Ce se întâmplă dacă nu intervenea schema de plafonare – VIDEO

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre inflaţia din România. Ce se întâmplă dacă nu intervenea schema de plafonare – VIDEO

09 aug. 2022, 12:22, 2 ,
în Actualitate

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a făcut declaraţii de ultima oră astăzi, 9 august 2022, despre inflaţia din ţara noastră. Acesta în timpul prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei a menţionat că dacă nu intervenea schema de plafonare, nivelul acesteia ajungea la 20 la sută.

De asemenea, guvernatorul susţine că rata inflaţiei se va plafona în perioada imediat următoare.

„Rata inflației se va plafona în acest trimestru. E posibil ca în august să vedem unele creșteri, dar treptat-treptat, tendința e de scădere”, a spus Mugur Isărescu.

Ce spune Mugur Isărescu despre inflaţia din România

Mugur Isărescu susţine că inflaţia a afectat întreaga lume, nu doar România sau Europa. Guvernatorul BNR afirma că inflaţia s-a datorat preturilor la energie, combustibil şi bunuri alimentare.

„Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea va nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentare. Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă”, a spus Mugur Isărescu.

Vă aducem aminte faptul că vineri, 5 august 2022, Consiliul de administraţie al BNR a aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2022. În acesta se arată că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să înregistreze o serie de fluctuaţii minore în trimestrul III, iar mai apoi va intra pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, dar relativ alertă mai apoi. De asemenea, va coborî la finele orizontului prognozei uşor sub punctul central al ţintei.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei rămân însă o sursă majoră de incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice, mai arată reprezentanţii BNR.

Reamintim că preţurile de consum în luna iunie a acestui an în comparaţie cu luna mai 2022 au crescut cu 0,8%, iar rata anuală a inflaţiei în luna iunie a fost 15,1%, faţă de iunie 2021, potrivit datelor publicate în iulie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mugur Isărescu: „România nu mai este pe locul 1 la inflaţie”

La precedentul raport, din luna mai, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a menţionat că din iulie 2021 s-a înregistrat o creştere extrem de rapidă a preţurilor, afirmând că în spatele acestei creşteri se află cele legate de costurile de producţie, în special a costurilor cu energia.

„România nu mai este pe locul 1 la inflaţie în Uniunea Europeană, avem vreo 7-8 ţări înaintea noastră, inclusiv ţări din zona euro”, a arătat el. Isărescu a precizat că România are o economie deschisă, iar creşterile de preţuri se resimt. „Dacă vrei să protejezi cu subvenţii trebuie să ai o situaţie fiscală solidă. Nu este cazul României. Avem o problemă fiscală de ani buni, fiscal bugetară, şi nu avem de unde să mai reducem impozite sau să acordăm ajutoare şi sprijinul acestora, schemele de compensare s-au făcut cu anumite costuri”, a ţinut să adăuge el.

Tot la acel moment, a afirmat că agitaţia este caracteristică perioadelor de criză, dar consideră că autorităţile trebuie să transmită mai calm.

„Am înţeles şi eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu. E un sfat bun pentru că şi acest canal psiho-social al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a declarat el.

Afirmaţia sa a generat replica preşedintelui Klaus Iohannis: „Da, mă rog, probabil acolo sunt mai mulţi tei în parc şi se bea mai mult”.

Ce spune Mugur Isărescu despre ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat luni, 8 august 2022, la 8,14 procente, de la 8,12% vineri, arată datele publicate de BNR.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marți că băncile au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie.

„ROBOR-ul se mișcă aproape de raţă dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. (…) Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a spus Isărescu.

Vineri, Banca Națională a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%. Însă, astăzi Mugur Isărescu a discutat și despre inflația din România.

Comentarii
  • De ce nu ati afisat comentariul? Va este frica de Guvernator?

  • Asa fac ei ”presa libera ” din ”spiritul libertatii de exprimare” !, tot ce nu corespunde naratiunii lor este brutal reprimat , sters, blocat !, de fapt de multi ani nu mai exista presa libera ci doar lachei docili aserviti unor interese de grup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *