Prima pagină » Coronavirus » România este pe locul întâi la rata deceselor provocate de SARS-CoV-2 în Europa
România este pe locul întâi la rata deceselor provocate de SARS-CoV-2 în Europa

România este pe locul întâi la rata deceselor provocate de SARS-CoV-2 în Europa

13 sept. 2020, 19:20,
în Coronavirus

România este ţara europeană care a înregistrat cele mai multe decese cauzate de COVID-19 la fiecare 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, potrivit datelor actualizate duminică de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

TOPUL la rata deceselor provocate de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni:

Romania – 3

Bulgaria – 1,6

Spania – 1,6

Malta – 1

Croația 0,9

Franța – 0,5

Grecia – 0,4

Portugalia – 0,4

Polonia – 0,4

Care sunt riscurile dacă luați masă la un restaurant. Un studiu arată că șansa este de două ori mai mare să te infectezi

Un studiu realizat de Centrul American pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) prezintă care sunt riscurile dacă luați masă la un restaurant. Studiul arată că este de aproape două ori mai probabil ca adulții depistați pozitiv cu coronavirus să fi luat masa la restaurant în ultimele două săptămâni înainte de a se îmbolnăvi decât cei care au ieșit negativ la test.

Probabilitatea mai mare s-a păstrat și în cazul pacienților pozitivi care au fost la baruri sau cafenele, însă doar atunci când studiul s-a limitat doar la cei care nu au avut contact apropiat cu persoane cunoscute ca fiind infectate cu noul coronavirus.

Care sunt riscurile dacă luați masă la un restaurant

Studiul a fost realizat pe 314 adulți care au fost testați pentru Covid-19 în iulie, pentru că prezentau simptome: 154 de teste au ieșit pozitive, 160 negative. Cercetătorii i-au întrebat dacă au purtat mască, ce activități au avut, dacă au luat masa la restaurant, dacă au ieșit la bar sau au mers la sală.

42% din adulții care au ieșit pozitivi au spus că au avut contact apropiat cu cel puțin o persoană confirmată cu Covid-19, spre deosebire de 14% dintre cei testați negativ, iar cele mai multe astfel de contacte, 51%, au fost cu membri ai familiei.

71% dintre adulții confirmați cu Covid-19 și 74% dintre cei testați negativ au spus că poartă mască facială în public. Nu s-au identificat diferențe notabile între cei pozitivi versus negativi nici în privința comportamentului la cumpărături, la birou, la sala de fitness, salon, transport public sau biserică.

Studiu alarmant privind noul coronavirus! Ce efecte poate avea acest virus asupra creierului

Un studiu organizat la Universitatea Yale arată că noul coronavirus produce efecte asupra creierului, asta mai ales din cauza lipsei de oxigen. Astfel, durerile de cap, confuzia şi delirul experimentate de unii bolnavi de Covid-19 ar putea fi rezultatul unei invadări directe a coronavirusului în creier.

Cercetările sunt încă preliminare, dar aduc indicii pentru a susţine ceea ce până acum puţin timp era doar o teorie în mare măsură nedovedită, informează Realitatea.

Studiu alarmant privind noul coronavirus! Ce efecte poate avea acest virus asupra creierului

Potrivit studiului, condus de Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale, virusul este capabil să se multiplice în interiorul creierului şi prezenţa sa privează de oxigen celulele creierului vecin. Frecvenţa acestei situaţii nu este încă clară.

 Nu ar fi total şocant ca SARS-CoV-2 să fie capabil de a pătrunde bariera hematoencefalică, o structură care înconjoară vasele de sânge din creier şi încearcă să blocheze substanţele străine. Dar medicii credeau până acum că consecinţele neurologice constatate la aproape jumătate dintre pacienţii Covid spitalizaţi ar putea fi rezultatul unui răspuns imunitar anormal – „furtuna de citonkină” – provocând o inflamare a creierului, mai degrabă decât o invadare a virusului în creier.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`