România se află în topul țărilor cu o populație „super-îmbătrânită”. Conform unui studiu recent, anul acesta, România se va alătura țărilor cu o populație îmbătrânită, în care peste 20% dintre cetăţeni vor avea vârsta de peste 65 de ani. Satele și comunele din România sunt din ce în ce mai pustii, iar tinerii au plecat la muncă în străinătate sau și-au schimbat domiciliul în zone care să le asigure un trai mai bun. Iată satul din România în care a rămas un singur locuitor.
România, în topul țărilor cu o populație „super-îmbătrânită”
România se va alătura în anul 2025 țărilor lumii cu o populație super-îmbătrânită, conform datelor recente prezentate de Visual Capitalist. Studiul arată că vor exista mai puțini lucrători și mai mulți pensionari, iar populația tânără va fi în scădere. În multe sate din România, nu există uliță pe care să nu fie case goale, părăsite sau case locuite de bătrâni. Tinerii au plecat la muncă peste hotare, iar bătrânii trăiesc cu speranța zilei în care copiii lor se vor întoarce acasă.
Populația îmbătrânită a unui stat înseamnă scăderea forței de muncă și presiuni asupra sistemelor de pensii și de sănătate. Tot mai mulți tineri părăsesc țara și merg la muncă în străinătate, iar acest fapt a dus la un deficit de angajați tineri pe piața muncii din România, dar și la creșterea șomajului în rândul tinerilor.
Anul trecut, în România s-au născut sub 150.000 de copii, iar lipsa politicilor de încurajare a natalității, suprapusă emigrației ce continuă, chiar dacă într-o măsură mai redusă, mențin România în topul țărilor cu scăderi semnificative de populație.
Satul din România care este locuit de o singură persoană
Un sat pustiu aflat la granița județelor Hunedoara și Alba a ajuns să aibă numai un singur locuitor. Este vorba despre satul Roșia, abandonat de locuitori cu câți ani în urmă. Afaceristul Emil Parău nu a dorit să abandoneze satul său natal, iar acum a reușit să cumpere cele 12 case părăsite, dar și cele 300 de hectare de teren. Omul de afaceri își dorește să transforme satul natal într-o atracție turistică și a început să renoveze casele bătrânești.
O altă localitate din România mai are doar 10 locuitori, însă prețurile pentru o casă sunt uluitoare. Într-o comună de munte din România mai locuiesc câteva persoane, însă condițiile de viață sunt bune. Localitatea are apă curentă, ulițele sunt asfaltate, iar casele se vând cu zeci de mii de euro. Unele dintre sate au stârnit interesul românilor, dar și al străinilor. Un sat din comuna Bătrâna, care se află în Munții Poiana Ruscă, are ulițele asfaltate și dispune de utilități, însă doar câteva persoane mai locuiesc aici, majoritatea bătrâni. Cu toate acestea, prețurile pentru o casă în această zonă superbă de munte sunt uriașe.
Primarul localității a declarat că o casă aflată în apropiere de primărie costă 40.000 de euro iar pe o altă casă, la roșu, s-a cerut 75.000 de euro. Prețurile nu sunt mici nici în satele din apropiere. În Poiana Răchițelii, casele cu teren pornesc de la 30.000 de euro. Totodată, în satul Bunila, o casă cu teren costă 60.000 de euro. La Govâjdia, prețurile pot ajunge chiar și la 150.000 de euro.
Cert este că România a fost inclusă recent în topul țărilor cu o populație îmbătrânită. Din ce în ce mai multe sate sunt pustii, părăsite de tineri, în care locuiesc doar bătrânii.