Actualitate

România închide singura mină de uraniu. Există riscul dependenței de importuri în energie

Publicat: 13 mart. 2021
România riscă să devină dependentă de importurile de energie electrică

Exploatarea de uraniu de la Crucea-Botușana, județul Suceava, se va închide în acest an.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că România este, din anul 2016, dependentă de uraniul de import, iar autoritățile și companiile de stat din domeniu s-au mișcat foarte lent în privința integrării producției de uraniu cu cea de energie. Mina de uraniu din județul Suceava va fi închisă anul acesta pentru că a fost epuizată, iar cei aproximativ 300 de angajați vor rămâne să gestioneze procesul de închidere și punere în siguranță a perimetrului.

Operațiunea va fi realizată de o nouă companie de stat, care va fi înființată în perioada următoare, iar Compania Națională a Uraniului (CNU) se va restructura, a mai spus oficialul.

Mina de uraniu din Suceava se închide pentru că nu mai are zăcământ. Oamenii vor rămâne la operațiunile de închidere și punere în siguranță a minei. CNU lucrează acum la un plan de restructurare. Acestea se vor face cu o companie nouă, care nu va avea povara financiară pe care o are acum CNU.

Virgil Popescu: „România va extrage în continuare uraniu“

Ministrul Energiei a mai spus că România va extrage în continuare uraniu, căci o altă exploatare va fi deschisă în perimetrul Tulgheș-Grințieș, din județul Neamț. Aceasta va fi operată de Nuclearelectrica, societate de stat care va prelua de la CNU licența de exploatare. De asemenea, va prelua și uzina de prelucrare a uraniului de la Feldioara, din județul Brașov. Compania Națională a Uraniului, în atenția DNA Compania Națională a Uraniului are de mai mulți ani probleme cu banii.

În 2016 a pierdut contractul cu Nuclearelectrica, singurul său client. Tot în 2016, Ministerul Energiei, condus atunci de Victor Grigorescu, a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru dispariția a două fabrici de pe amplasamentul de la Feldioara. Mai exact, acestea apăreau în actele contabile ale companiei, dar nu se regăsesc efectiv pe teren, prejudiciul estimat ridicându-se la 90 de milioane de euro.

În februarie 2020 Comisia Europeană a decis că CNU trebuie să returneze un ajutor de stat ilegal de 13 milioane de euro, plus dobânzi. Care este planul statului Acționarii Nuclearelectrica au votat în martie 2020 preluarea uzinei de procesare a uraniului de la Feldioara și a licenței de exploatare a uraniului din perimetrul Tulgheș-Grințieș.

„Ciclul nuclear complet nu se pierde și va fi integrat într-o companie puternică. Sumele se discută între cele două companii și numai ele le pot face publice”, a spus Virgil Popescu.

Se va mai deschide altă exploatare?

Un anunț ar urma să fie făcut în luna aprilie, potrivit ministrului. Nu este însă clar la acest moment când va fi deschisă noua exploatare. Ionuț Purica, fost președinte al al Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR), spune că, de regulă, durează doi ani deschiderea unei noi mine.

Compania Națională a Uraniului avea un număr de 774 de angajați și afaceri totale de 29,7 milioane de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor pentru anul 2018, ultimul disponibil. Tiberiu Cristian Deleanu, directorul general al companiei, nu a putut fi contactat.

Nuclearelectrica folosește uraniu natural la producerea de electricitate. Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) de la Mioveni, o unitate din cadrul său, transformă uraniul natural în combustibil sinterizat, care este apoi utilizat în centrala de la Cernavodă. Mai departe, aceasta realizează aproximativ 18% din producția de electricitate a țării.

Uraniu, cumpărat de la compania canadiană Cameco

Până în anul 2016, aceasta cumpăra uraniul rafinat la Feldioara. Din 2016, compania cumpără uraniu de la compania canadiană Cameco. Anual, consumul de uraniu în cele două reactoare de la Cernavodă se ridică la 200 de tone. România are însă în plan realizarea a încă două unități pe amplasament, astfel că se poate estima o dublare a consumului. Nuclearelectrica: Închiderea nu ne afectează planurile Reprezentanții Nuclearelectrica spun că închiderea minei din Suceava nu schimbă cu nimic planurile companiei pentru integrarea verticală a activităților.

Deputatul Ștefan Băișanu acuză faptul că România ar putea deveni dependentă de importurile în energie.

„Firma canadiană Cameco oferă uraniu la preț de dumping. După ce va elimina concurentul român va face la fel ca în alte state, venind cu prețuri de 3-4 ori mai mari. Asta înseamnă trădare națională! No iavem tot ce ne trebuie pentru a produce energie și a nu fi obligați să cumpărăm energie, spre exemplu, din Ungaria. A ajuns Ungaria zona de unde să cumpărăm noi energie?!“, a declarat Ștefan Băișanu.

Adauga un comentariu