Având în vedere situația valului patru cu care se confruntă România, cu spitale supraaglomerate cu bolnavi infectați cu noul coronavirus și personal medical puțin, Danemarca a trimis medici și asistenți pentru a da o mână de ajutor.
Cadrele medicale au ajuns în țară miercuri seara, 27 octombrie 2021. Aceștia sunt specializați în Terapie Intensivă, iar la 11 zile vor face schimb cu o echipă nouă de medici.
Medici și asistenți din Danemarca au venit în România pentru a da o mână de ajutor în spitale
Miercuri noapte spre joi, doi medici și cinci asistenți specializați în Terapie Intensivă au ajuns în România pentru a lucra în spitalele cu COVID-19. Aceasta este primul ajutor medical care face parte din Mecanismul European de Protecție Civilă și a Agenției Daneze pentru Managementul Situațiilor de Urgență (DEMA) care a venit în România.
Joi 28 octombrie, celor veniți li se vor mai alătura încă un medic și un asistent însoțiți de ofițeri din cadrul DEMA.
Programul prevede ca după 11 zile, o nouă echipă să vină în țară și să o înlocuiască pe cea actuală, astfel că, timp de 3 săptămâni specialiștii danezi să ajute România în lupta împotriva Covid-19.
Aceștia vor lucra în special la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, pentru a ajuta la creșterea capacității secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
Danemarca a trimis în România și echipament medical
Prezența medicilor danezi nu este singurul ajutor pe care Danemarca l-a oferit, astfel că, sâmbătă, 16 octombrie, România a primit prin Mecanismul European de Protecție Civilă 15 ventilatoare mobile și 8 concentratoare de oxigen .
Până în acest moment, prin activarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE, România a primit ajutor pentru a lupta cu valul 4 prin primirea dozelor de anticorpi monoclonali din Italia, concentratoare de oxigen din Polonia și Olanda, în timp ce Ungaria, Polonia și Austria s-a oferit ajutor să preia pacienți bolnavi cu Covid-19.
Ungaria oferă din nou ajutor României
Pe lângă ajutorul oferit prin primirea pacienților bolnavi cu noul coronavirus, Ungaria s-a oferit să trimită încă 40 de ventilatoare, 1.650 de măști de ventilație noninvazivă şi 3.000 de cutii de Favipiravir. Acestea vor fi distribuite către 20 de spitale din țară.
”Având în vedere că această epidemie nu ţine cont de frontiere, succesul gestionării ei în ţările vecine contribuie mult la reuşita eforturilor de răspuns la epidemie în Ungaria”, a spus Ministrul de Externe ungar Szijjarto.
Acesta a mai spus că valul patru reprezintă o adevărată problemă pentru țările unde rata de vaccinare este mică, cum este România. Afirmând că în momentul actual există consultări între guvernele București și Budapesta prin reprezentanții Kelemen Hunor și Cseke Attila pentru a se găsi cele mai bune variante pentru a ajuta România.
România a mai primit ajutor și din partea Republicii Moldova, unde 11 medici, 11 asistenți medicali și 10 paramedici au venit în țară pentru a lucra la spitalul mobil de la Lețcani. Aceste ajutoare au fost trimise după ce România a activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cerut de Ministerul Sănătății care a făcut această solicitare către Departamentul pentru Situaţii de Urgență (DSU) pentru asigurarea celor necesare în lupta împotriva COVID-19 din valul patru.