BZI LIVE

LIVE VIDEO – România Teatrală! În Platoul BZI LIVE se va dialoga despre evenimentul teatral internaţional al toamnei, găzduit de capitala Moldovei, alături de Oltița Cîntec, directorul adjunct artistic al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași – FOTO

Publicat: 25 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oltița Cîntec la BZI LIVE

Luni, 26 septembrie 2022, începând cu ora 14.00 în Studioului BZI LIVE este programată o ediție interesantă și incitanta despre evenimentul teatral internaţional al momentului din România – Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) alături de valorosul critic Oltița Cîntec, important intelectual respectiv director adjunct artistic al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași. De asemenea, vor fi abordate elemente legate de proiectele instituției pe care o coordonează, noua stagiune teatrală cât și despre realități și provocări culturale contemporane.

La Iași este programat un festival internațional de teatru la Iași, cu invitați din Marea Britanie și până în Statele Unite ale Americii

Între 1 și 9 octombrie 2022 (cu un Prolog Showcase al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” pe 30 septembrie), sub genericul „conflict/confruntare”, se va desfășura a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași. Invitați din Canada, Belgia, Egipt, Elveția, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, România, Polonia, Republica Moldova, Spania, Ucraina, Ungaria și Statele Unite ale Americii (SUA) vor asigura punctele unui program dens și variat.

„Tema actualei ediții s-a impus oarecum de la sine. Perioada pandemică, crizele prin care trecem, energetică, în primul rând, climaterică sau a războiului din Ucraina, ne-au orientat gândurile mai insistent către «bătăliile» pe care trebuie să le ducem aproape zilnic. Nu vom vorbi scenic și prin activitățile conexe numai despre adversități explozive, ci vom aborda o gamă extinsă de subiecte. De la conflictele și confruntările pe care le avem cu noi înșine, până la cele globale. Arta spectacolului teatral reușește să o facă, sensibilizând oamenii, de aceea e și atât de tentantă.”, precizează teatrologul Oltița Cîntec, curatorul evenimentului și director artistic la „Luceafărul”.

Vor fi spectacole pentru toate categoriile de vârste, atât indoor, cât și outdoor, teatru VR, teatru pe TikTok, unele dintre ele urmate de discuții cu publicul, spectacole nominalizate la Premiile Uniunii Teatrale din România (UNITER), spectacole realizate pe texte câștigătoare ale unor importante premii naționale, imaginate atât de companii de stat, cât și de artiști independenți, spectacole accesibilizate pentru persoane cu deficiențe de auz și de văz, expoziții, ateliere, o secțiune dedicată împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui I.L. Caragiale („Caragiale necanonic”), teatru studențesc, concerte, dans/performance, lansări de carte etc.

Un prim set de bilete s-a pus deja în vânzare pe platforma bilet.ro

Cea mai complicată provocare pentru organizatori a fost să țină pasul cu creșterea continuă a prețului la carburanți care a dus cheltuielile de transport (camioane pentru decor, autor/avion pentru artiști și tehnicieni) pe un trend ascendent de la o zi la alta. O altă problemă de gestionat au fost reținerile unora dintre invitații străini care au luat foarte serios în calcul distanța mică dintre Iași și conflictual armat din Ucraina, respectiv centrala de la Zaporojie.

Chiar și așa, în program sunt multe prezențe internaționale, majoritatea în exclusivitate națională la FITPTI (Dnipro Academic Drama & Comedy Theatre, Ucraina, Cie Collapse Lyon, France, Cabezaenespiral Mexic, Titeres desde Abajo Spania, Oniversum Theatre Germania, IndigoMoon Theatre Marea Britanie etc.). Un prim set de bilete s-a pus deja în vânzare pe platforma bilet.ro. Prețul unui bilet este 50 de lei, iar studenții, elevii, șomerii și pensionarii beneficiază de o reducere de 50 la sută pe baza unui document doveditor. Așadar, festival internațional de teatru la Iași, cu invitați din Marea Britanie și până în Statele Unite ale Americii.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu