Prima pagină » Business în România » România trebuie să cheltuie 20 de miliarde de euro pentru emisii zero de CO2

România trebuie să cheltuie 20 de miliarde de euro pentru emisii zero de CO2

28 mai 2024, 11:22,
în Business în România

Consiliul Uniunii Europene a aprobat regulamentul prin care Uniunea Europeană se angajează să devină zero din punct de vedere al emisiilor de CO2. În total, România o să trebuiască să cheltuie 20 de miliarde de euro pentru ca acest lucru să devină realitate.

Deja țara noastră plătește cel mai mare preț la energie din Europa, iar temerile sunt că, odată cu implementarea proiectului, românii vor plăti o energie și mai scumpă.

Net Zero Industry Act a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene

Consiliul Uniunii Europene a aprobat regulamentul Net Zero Industry Act (NZIA), ceea ce implică pentru principalii producători de hidrocarburi din România, Petrom și Romgaz, costuri substanțiale pentru implementarea proiectelor de captare și stocare a CO2. România are o cotă de 9 milioane de tone anual din cele 50 de milioane alocate întregii Uniuni Europene. În termen de șase luni de la publicarea în Jurnalul Oficial, România trebuie să prezinte Comisiei Europene proiectele care demonstrează capacitatea sa de a atinge această țintă de stocare până în 2030.

Comisia Europeană a salutat luni adoptarea finală a Regulamentului privind industria cu emisii nete zero (NZIA), care poziționează Uniunea Europeană pe drumul cel bun pentru consolidarea capacităților interne de producție de tehnologii curate esențiale, conform unui comunicat de presă al executivului comunitar, citat de Agerpres.

NZIA stabilește un standard pentru capacitatea de producție a tehnologiilor strategice în vederea atingerii obiectivului de zero emisii nete în UE până în 2030, cu un minim de 40% din necesitățile anuale de implementare. NZIA a stabilit ca obiectiv de 50 de milioane de tone de capacitate anuală de injectare în siturile geologice de stocare de CO2 din UE până în 2030. Măsura luată este una controversată și ar putea pune pe butuci industria Uniunii Europene în contextul în care piața din China nu are astfel de reglementări și vinde mai ieftin. La un calcul simplu, implementarea acestui proiect va genera costuri mai mari de producție, deci produse mai scumpe. Este absolut necesar că Uniunea Europeană să rămână concurentă într-o piață care pare că este la ”cheremul” comuniștilor din China. Ursula von den Leyer îngroapă toată industria țărilor, iar acest lucru o să genereze un adevărat haos pe piața de profil din UE.

România trebuie să cheltuie 20 de miliarde de euro pentru emisii zero de CO2

NZIA obligă producătorii de petrol și gaze din statele membre UE să investească în proiecte de captare și stocare a dioxidului de carbon (CO2) în proporție cu cantitatea de hidrocarburi extrase.

Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG) a avertizat recent că aprobarea NZIA are consecințe devastatoare pentru companiile românești din domeniu, Petrom și Romgaz. României i s-a alocat o cotă de stocare de 9 milioane de tone pe an din totalul de 50 de milioane de tone decise pentru întreaga Uniune Europeană până în 2030. Aceasta reprezintă a doua cea mai mare cotă din UE, după Olanda, din cauza istoricului său lung de extracție de petrol și gaze și, implicit, a emisiilor mai mari de CO2.

Costul implementării unei capacități de stocare a carbonului de 9 milioane de tone pe an nu este încă clar definit, deoarece tehnologia CCUS (Utilizarea și Stocarea Capturii de Carbon) se află într-un stadiu incipient. Un expert al FPPG, la cererea presei, a estimat că asigurarea unei capacități de stocare de 9 milioane de tone pe an timp de 20 de ani ar costa aproximativ 4,5 miliarde de euro pentru cele două companii românești. Întregul lanț valoric – incluzând stocarea, transportul și depozitarea – ar ajunge la aproximativ 15 miliarde de euro. Deci, o estimare totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. În realitate, sumele acestea de bani se vor răsfrânge în prețul final al produsului. Românii vor plăti mai mult pentru gaze naturale, benzină sau motorină, iar toată industria, indiferent că vorbim despre transport, logistică, sau alt obiect de activitate, ar putea intra în colaps.

Comentarii
  • Se rezolvă ușor. Ieșim din “ dictatura minunii” și scăpăm de necazuri!

  • Mai trebuiesc furate 20 de miliarde !, niște multinaționale mai trebuie să fure banii poporului cu sprijinul politicienilor corupți !, nu va inbatati , cu apă rece !, nu există poluare , emisii 0 ! Nici morți !, pe de partea cealaltă toată vegetația planetei se hrănește cu dioxizi de carbon și produce oxigen !, este doar o mare înșelăciune la nivel planetar !

  • Se vehiculeaza tot felul de masuri absurde dpdv economic. Dar nimeni nu spune nimic de plantarea de arbori.
    1 ha de pădure de pin cu vîrsta de 20 de ani elimină 7,3 t de oxigen, absoarbe 9,4 t de bioxid de carbon
    1 ha de pădure de pin de 60 de ani – 10,9 t de oxigen și absoarbe 14,4 t de bioxid de carbon;
    1 ha de pădure de stejar de 40 de ani elimină 14 t de oxigen și absoarbe 18 t de bioxid de carbon.

  • Flatulian Eructeanu

    Cum adica emisii zero? Pai cu fotosinteza ce facem? Cu respiratia oamenilor si a animalelor ce facem? Cu flatulentele ce facem tovarasi Comisari UE? Credeti voi ca daca vom manca gandaci, omenirea nu se va mai flatula? Eu unul, as trece dreptul la besina in Declaratia drepturilor omului. Magna Farta Libertatum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`