România va fi din nou acoperită de praf saharian. Masa de aer încărcată cu praf vine din nordul Africii şi se îndreaptă către sud-estul Europei, urmând să ajungă în ţara noastră marți dimineaţă.
Valul de praf saharian va ajunge deasupra României începând de marți dimineață. Meteorologii precizează că depunerile de praf vor putea fi observate inițial în vestul și centrul țării, iar ulterior se vor extinde către sud și sud-est, în special în timpul ploilor.
Administrația Națională de Meteorologie mai precizează că masa de aer încărcată cu praf saharian se va îndepărta de țara noastră în noaptea de miercuri spre joi.
Praful saharian ajunge în România într-un fenomen natural spectaculos, care are loc periodic, în special primăvara și vara. Acesta se formează în zonele aride din Sahara, atunci când vânturile puternice ridică particulele de nisip și praf în atmosferă. Aceste particule pot parcurge mii de kilometri, ajungând prin intermediul curenților de aer, până în Europa, inclusiv în România.
Cum ne afectează praful saharian și cum ne putem proteja
Prezența prafului saharian în atmosferă poate avea multiple efecte asupra sănătății și mediului.
Concentrațiile ridicate de particule de praf pot reduce calitatea aerului, afectând vizibilitatea și contribuind la poluarea atmosferică. Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice, precum astmul sau bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), pot experimenta agravarea simptomelor. Medicii recomandă acestor pacienți să evite expunerea prelungită în aer liber în perioadele cu concentrații mari de praf saharian.
„Fiind vorba de niște particule foarte fine, ele au posibilitatea să intre în căile respiratorii și să producă iritație locală. Cele mai mari riscuri le au persoanele care sunt cunoscute deja cu afecțiuni respiratorii și care în momentul unor astfel de situații, când sunt alerte din partea autorităților, trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă și să aibă, dacă se poate, medicația de rezervă”, a spus medicul Beatrice Mahler.
După precipitații, praful saharian se poate depune pe suprafețe, lăsând un strat roșiatic pe mașini, clădiri și alte obiecte expuse.
Pentru a minimiza impactul asupra sănătății, se recomandă: Evitarea activităților în aer liber în perioadele cu concentrații mari de praf Utilizarea măștilor de protecție pentru a reduce inhalarea particulelor fine Menținerea ferestrelor închise pentru a împiedica pătrunderea prafului în interiorul locuințelor