Purtarea măştii de protecţie a devenit parte din rutina de zi cu zi. Majoritatea persoanelor au câte o mască rătăcită prin buzunare, chiar dacă unii cetățeni nu suportă să aibă masca pe gură şi pe nas, totuși trebuie să o facă. În acest an de 1 mai când începe sezonul estival, românii care vor să petreacă un wekeend pe litoral vor fi obligaţi să poarte masca de protecţie atât pe faleză, cât şi pe plajă. Abia din 1 iunie măştile ar putea dispărea.
„În acest moment, reglementarea legată de mască este în vigoare. Masca este obligatorie a fi purtată. Sigur, până în data de 1 mai, vom mai avea discuţii în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi este posibil să discutăm şi despre o astfel de eventualitate de a limita purtarea măştii în anumite situaţii, în vârful muntelui său la plajă. Este o discuţie. Şi la restaurant nu mănânci cu mască. Sunt lucruri de bun simţ şi care pot fi analizate” spunea Lucian Bode, ministrul de Interne la începutul lunii aprilie.
S-a confirmat faptul că de la 1 iunie se va renunţa la masca de protecţie
De 1 mai, românii vor trebuie să poarte masca de protecție atât pe plajă cât și pe faleză. Tot atunci, se vor observa și măsuri pentru stimularea economiei, conform unor surse guvernamentale. Restricțiile vor rămâne în vizorul Guvernului și în funcție de rata de infectare se vor aproba sau nu noile măsuri de relaxare.
Conform sursei Antena 3, la masa Guvernului s-a discutat aprobarea legii referitoare la faptul că romanii ar putea renunţa la măştile de protecţie de la 1 iunie, după un an de luptă cu pandemia de Covid-19. Însă, în minivacanţă de 1 mai şi de Paşte, purtarea măştii va fi obligatorie atât în spaţii închise cât şi deschise, dar nimic nu este sigut 100%, urmând ca mâine, 22 aprilie 2021, să se ia o decizie concretă.
Andrei Baciu a confirmat în cadrul unui interviu că de la 1 iunie se vor ridica restricţiile
Secretarul de stat dr. Andrei Baciu a declarat în cadrul unui interviu informații precum că restricţiile se vor relaxa de la 1 iunie, chiar de Ziua Copilului.
„Este esenţial să le putem oferi tuturor pacienţilor din România, serviciile medicale de care au nevoie, pentru că vedem că acest virus are un impact extraordinar de mare şi practic, nu cruţă pe nimeni. Veşti bune ca urmare a acestor demersuri sunt că, totuşi, au fost identificate foarte repede câteva pături suplimentare. În 2-3 zile au fost identificate şi operaţionalizate deja 12 paturi. Alte 73 de paturi au fost identificate şi se caută soluţii asfel încât să fie operaţionalizate cât mai repede şi toate aceste lucruri, la pachet cu ritmul accelerat cu care se desfăşoară vaccinarea”, a anunţat Andrei Baciu.
Andrei Baciu: „Aproape că intră pe o fază descendentă”
Dr. Andrei Baciu vorbește despre o posibilă revenire la normal. Treburile încep să intre pe o fază descendentă.
„Practic, dau un trend care s-a stabilizat. Aproape că intră pe o fază descendentă, ceea ce este îmbucurător, pentru că uşor-uşor, putem să ne apropiem de orizontul pe care domnul premier l-a dat, 1 iunie, când putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor şi la încă un pas mai aproape de o viaţă normală pe care o aşteptăm cu toţii, de foarte mult timp”, a adăugat Andrei Baciu.
Restricţiile de 1 mai în România sunt asemănătoare cu cele impuse în Spania
Oficialii spanioli au publicat pe data de 2 aprilie 2021 noile reguli de protecţie pentru evitarea unei noi infecţii în masă. Cetăţenii spaniolii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie în spatiile închise cât şi deschise. Până şi la plaja vor trebuie să aibă în permanentă masca de protecţie, fie că stau la bronzat fie că înoată. Începând cu data de 31 martie, în ceea ce privește restricțiile de distanțare socială nu mai sunt valabile. În schimb turiștii care vor sa petreacă Săptămâna Sfântă pe plajele din Spania trebuie să fie la curent cu noile restricții.
„Obligativitatea de a purta mască în spații deschise, la soare, la piscină sau pe plajă este foarte dificil de aplicat”, a declarat Mila Montero, medic de boli infecţioase, Barcelona.