Masca de protecţie este obligatorie de joi în toate spaţiile deschise aglomerate din judeţul Buzău. Reunit în şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în spaţiile deschise cu un număr ridicat de persoane.
Masca de protecție obligatorie în aer liber, în județul Buzău
Masca este obligatorie în pieţe, târguri, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice.
Hotărârea CJSU vine în urma propunerilor făcute de DSP Buzău cu scopul de a limita răspândirea coronavirusului. Măsura este valabilă pe întreg teritoriul judeţului Buzău.
La Buzău un număr de 100 de buzoieni confirmaţi cu coronavirus sunt în izolare la domiciliu, după ce ei nu au mai putut fi internaţi, paturile din spitalele pentru bolnavii COVID fiind ocupate. Ministerul Sănătăţii a aprobat ca încă un spital din Buzău să devină unitate support pentru COVID, însă durează până va putea prelua efectiv primii pacienţi.
Câte cazuri de Covid-19 s-au înregistrat în Buzău
Conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, joi, s-au înregistrat 36 de noi cazuri de COVID-19, la pacienţi cu vârste între 10 şi 89 de ani.
De la debutul pandemiei, s-au înregistrat în acest judeţ 1285 de îmbolnăviri, dintre care 683 de bolnavi s-au vindecat iar 35 au murit. Un număr de 100 de bolnavi cu COVID 19 sunt în această perioadă în izolare la domiciliu pentru că spitalele sunt pline şi nu mai pot fi internaţi. Atât spitalul municipal din Rm.Sărat, cât şi cele două secţii ale Spitalului Judeţean destinate cazurilor de COVID 19 sunt pline.
Ministerul Sănătăţii a aprobat ca încă un spital din Buzău să devină unitate support pentru Covid 19. Este vorba despre spitalul CFR, însă nu se ştie momentul exact la care în această unitate vor putea fi internaţi primii bolnavi cu coronavirus.
”Era absolut necesar să mai avem o unitate suport COVID în contextul în care nevoia de servicii medicale pentru persoanele confirmate a crescut în ultima perioadă. Astăzi ne vom întâlni cu reprezentanţii spitalului, dorim să iniţiem demersurile în vederea asigurării circuitelor astfel încât spitalul să devină funcţionat cât mai repede”, a declarat joi directorul adjunct al DSP Buzău, Daniela Dumitru. În spitalul CFR ar fi disponibile circa 50 de paturi.
Masca de protecție obligatorie în aer liber, în județul Constanța
Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a anunţat joi că de la 1 august, turiştii şi localnicii trebuie să poarte mască în locurile aglomerate din staţiuni, în intervalul 18 – 24. De asemenea, masca va fi purtată şi în spaţii deschise, unde se formează aglomerări, cum sunt pieţe, târguri, staţii de autobuz, peroanele gărilor şi curţile bisericilor.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nu a discutat programul teraselor, prefectul afirmând că această măsură se aplică în unităţile administrativ-teritoriale care prezintă un număr mare de infectări în această perioadă şi un risc mare de transmitere din punct de vedere epidemiologic, iar la nivelul judeţului Constanţa astăzi sunt 27 de cazuri de îmbolnăvire, în scădere faţă de ziua precedentă.
Declarația prefectului județului Constanța
George Niculescu a declarat joi, după şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că în cadrul şedinţei au fost luate mai multe decizii, una dintre acestea vizând purtarea măştii în staţiuni, după ora 18.
“Pentru zonele de promenadă care se află în judeţul Constanţa în toate staţiunile turistice de interes naţional, şi vorbim de zonele tradiţionale unde se creează aglomerări în staţiuni precum Eforie, Mamaia şi celelalte staţiuni turistice din judeţ, obligativitatea purtării măştilor de protecţie în intervalul orar 18-24.
Această decizie a fost luată în urma analizei prezentate de către DSP de risc de transmitere a virusului Covid şi în urma unei adrese primite din partea IPJ Constanţa în ceea ce priveşte valorile de trafic şi fluxul de persoane în aceste intervale orare. Deci, ele au fost recomandate de către IPJ, respectiv DSP, aceste măsuri”, a declarat prefectul Constanţei. El a precizat că această măsură intră în vigoare de la 1 august.
“Obligativitatea purtării măştii se introduce cu data de 1 august. Până la 1 august, atât noi la nivelul Instituţiei Prefectului şi cu ajutorul mass-media vom transmite acest mesaj către turişti, către constănţeni în aşa fel încât această măsură să nu îi ia prin surprindere”, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Obligativitatea purtării măștii în spații deschise
El a precizat că o altă măsură luată în şedinţa CJSU se referă la obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise unde se formează aglomerări.
“Se introduce obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise, în care se formează aglomerări, în spaţii deschise în care între persoane nu se poate respecta distanţa de doi metri. Vorbim despre pieţe, oboare, târguri, curţile exterioare locaşelor de cult, peroanele gărilor, staţiile de autobuz, sunt mai multe introduse, toate acestea le vom face publice prin hotărârea de Comitet de Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai afirmat prefectul Constanţei.
De asemenea, membrii CJSU au mai votat completarea spaţiilor de internare pentru pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19 cu 36 de locuri la Spitalul Municipal Mangalia şi suplimentarea spaţiilor de carantină.
“La punctul 2, completarea spaţiilor de internare a pacienţilor Covid prin suplimentarea planului alb întocmit de DSP cu 36 de locuri la Spitalul din Mangalia. Din cauza numărului mare de infectări suntem nevoiţi să alocăm un număr suplimentar de 36 de paturi şi în această unitate medicală care devine şi ea, prin introducerea în planul alb, unitate medicală suport Covid. Iar la punctul 3 am avut tot în unanimitate aprobat suplimentarea listelor spaţiilor de carantinare din judeţul Constanţa aşa cum avem prevederi legale în sensul acesta, vorbim despre spaţiile care se află în subordinea Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret din judeţul Constanţa”, a mai declarat prefectul Constanţei.
Programul teraselor și cluburilor
El a fost întrebat şi ce se va întâmpla cu programul teraselor şi cluburilor de pe litoral.
“Programul teraselor şi cluburilor este menţionat în hotărârea de Guvern care a fost dată publicităţii ieri. Acest program, scrie în hotărârea de guvern foarte clar, este stabilit prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă numărul 37 publicată cu o zi înainte şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale care reprezintă un număr mare de infectări în această perioadă şi un risc mare de transmitere din punct de vedere epidemiologic.
La nivelul judeţului Constanţa astăzi avem 27 de cazuri de îmbolnăviri, în scădere faţă de numărul de ieri, iar acest aspect nu a fost dezbătut în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.Dacă se va aplica, aşteptăm aceste reguli venite din partea Guvernului prin HG, după publicarea lor în Monitorul Oficial”, a mai spus prefectul Constanţei.
De la începutul pandemiei în judeţul Constanţa au fost confirmate peste 900 de persoane cu Covid-19.