Actualitate

Românii cultivă banani din cauza temperaturilor tot mai ridicate. Ce transmit producătorii

Publicat: 03 aug. 2022
Românii cultivă banani
Producătorii horticoli din ţara noastră dezvoltă încet piaţa plantelor exotice şi au scos la vânzare banani cu preturi între 50 şi 5000 lei

Românii au ajuns să cultive banani, în loc de meri şi pruni. Temperaturile extrem de ridicate care s-au înregistrat în ultimii ani i-au făcut pe mulţi să se reorienteze şi să apeleze la plantele exotice.

Producătorii horticoli din ţara noastră dezvoltă încet piaţa şi au scos la vânzare banani cu preturi între 50 şi 5000 lei.

Românii cultiva banani în curţile lor. Cu ce producţii se lauda aceştia

Plantele exotice se regăsesc tot mai des în pieţele din România. Cetăţenii au aflat că aceşti banani au început să rodească şi în ţara noastră şi deja de vorbeşte de o producţie de 45 – 50 de kilograme de banane la o singură plantă. Totul, după ce s-au înregistrat temperaturi foarte mari.

Aceşti copaci exotici care cresc la tropice au fost văzuţi în curţile conaţionalilor din Chitila, Ilfov sau Tărtăşeşti, Dâmboviţa. În funcţie de mărimea plantei, un banan poate costa între 50 – 5000 lei, iar pe internet sunt numeroase anunţuri de vânzare a acestor exemplare.

„Vând bananier de 3 metri în vas mare, adus din străinătate, crescut de mine timp de 3 ani, coroana deosebit de frumoasă, frunzele au un metru, urmează să dea rod”, a transmis un vânzător de banani.

Cristi, un vânzător de bananieri din Cluj, a publicat un anunţ pe o platformă de comerţ online. Acesta anunţa că arborii sunt aduci din Şiria şi Turcia, costa 1.000 euro unul, iar producţia în al treilea an este de 45-50 de kg.

„E un bananier din soiul Musa, care rodește și la noi, dar pentru ca fructul să ajungă la coacere trebuie mutat la interior. Un singur ciorchine de banane poate ajunge la 45, chiar 50 de kg”, spune vânzătorul. El recomandă utilizarea pământului de palmier, adică un pământ aerisit, udarea regulată cu apă și întreținerea cu un tratament format din apă și ceapă pentru cazul, foarte probabil, susține el, în care planta face purici.

Producători de banani: „Nu exista şanse de coacere în aer liber”

Cele mai multe persoane care se ocupa de vânzarea unor bananieri afirma faptul că plantele lor ajung să dea rod, zeci de banane într-un ciorchine, dar este extrem de greu să ajungi cu fructul la coacerea completă, mai ales în aer liber. Dar, pentru a reuși acest lucru sunt anumite trucuri, la îndemna oricui.

Anișoara Verzeanu, un producător din Tărtășești, județul Dâmbovița, comercializează bananieri din soiul Musa Acuminată, adus din Malayezia.

„Să vă explic. Nu există șanse de coacere în aer liber. Anul trecut mi-a înflorit în luna iunie. E spectaculoasă înflorirea. Apoi sub fiecare petală a florii s-au format câte 10-15 banane în grupuri, care au crescut în iulie, august, septembrie, iar în octombrie fructul era cam la jumătate din ce știm noi că arată o banană. Nu ajung să se coacă, pentru că vine frigul”, spune Anișoara Verzeanu, care vinde cu 100 de lei o plantă de 50 cm.

În aceeaşi situaţie se afla şi Ioan din Timiş. Bărbatul susţine că arborii de banana pe care el îi vinde ajung la rod, dar nu apucă să se și coacă.

„E totuși un copac cu 90% apă, iar dacă dă înghețul e dificil. Dacă ai o seră sau dacă-l muți la interior cumva atunci te poți bucura de fruct”, a transmis Ioan din Timiş, producător.

Important de precizat este ca în oricare dintre situații, bananierii au fost aclimatizați deja în România și, chiar dacă nu ajung la coacerea fructului, ei rezistă ca plante în aer liber. Este necesară o îngrijire mult mai atentă.

„Bananierii au fost aclimatizaţi în România”

Virgiliu Turcu, un alt producător de banani, dar din București, care vinde bananieri în diferite stadii de creștere a plantei menţionează că există o serie de metode de protecție a plantei pe timpul iernii, printre care învelirea tulpinii și acoperirea zonei de pământ unde se află rădăcina cu paie multe și folie.

„Bananierul rezistă la noi. Mai ales soiul Musa, care este mai solid. Problema e cu înghețul, dar dacă e îngrijit bine, în trei ani face floare și iese pe rod. Dar e greu cu coacerea. Cine are condiții de păstrare, într-o seră sau într-o încăpere luminoasă, a unei temperaturi ridicate și umiditate mare poate ajunge la 80 de kilograme de producție la ciorchine”, afirmă Virgiliu Turcu, care vinde și kiwi sau rodii ce rezistă mult mai bine în perioadele de îngheț.

Pe piață pot fi cumpărați bananieri cu prețuri între 50 lei (un puiet de 40-50 cm) sau 70 lei (la 1 metru) și 5000 de lei (la 3 m înălţime).

Mirela Raicu, inginer horticol, specialist în sere și plante exotice la Grădina Botanică a Universității București, a ţinut să afirme că bananierii au fost aclimatizați în România, dar că cei care îşi doresc să aibă în curtea lor o astfel de plantă trebuie să fe informaţi că nu pot spera încă să mănânce bananele culese de ei.

„Este o plantă decorativă, care doar înflorește și poate produce banane, dar ele nu ajung să fie coapte”. Ea spune că sunt mai multe specii de bananieri tropicali care nu rezistă la temperaturile scăzute din iarnă în țara noastră, dar că în ultimii ani a fost aclimatizată în România o specie de bananier, anume Musa Basjoo.

„Această specie de bananier a fost deja aclimatizată și poate trece iarna, dar numai protejată de frig la tulpină și la rizom, dacă e ținută la exterior. După prima brumă, planta trebuie tăiată și protejată, iar în primăvară vegetația se reia și plantă se dezvoltă în continuare. Dar nu vă imaginați că se pot culege și mânca banane. Asta nu se poate, din simplul motiv că, după înflorire, bananierul are nevoie de 12 luni pentru ca fructul să ajungă să fie copt”, ne-a declarat Mirela Raicu.
Comentarii
Adauga un comentariu