Actualitate

Românii nu vor avea nevoie de certificat verde la mall! Iată toate hotărârile adoptate de CNSU

Publicat: 03 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românii nu vor avea nevoie de certificat verde la mall Iată toate hotărârile adoptate de CNSU
Românii nu vor mai avea nevoie de certificat verde la intrarea în mall

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a luat decizia de a renunța la certificatele verzi la mall. Concret, românii nu vor mai avea nevoie de certificat verde la mall dacă intenționează să intre doar în zona de supermarket a centrului comercial.

Vorbim despre faptul că până în aceste momente mai mulți operatori privați au semnalat faptul că românii nu pot să-și cumpere alimente din supermarketuri din cauza faptului că există şi un centru comercial.

Românii nu vor mai avea nevoie de certificat verde la mall dacă se duc la supermarket

CNSU a precizat faptul că românii nu vor mai avea nevoie de certificat verde la mall. Totuși, condiția pentru a elimina această restricție este aceea în care cetățenii se duc la supermarketul aflat în centrul comercial. Administrații de mall-uri sunt obligați să creeze zone bine delimitate care să le permită cetățenilor nevaccinați să acceseze doar supermarketul din interiorul centrului comercial.

c) permiterea accesului tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare de bază situați în centrele și parcurile comerciale dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, cu asigurarea unei suprafețe de min. 4 mp raportat la suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoan ce poate avea acces. se arată în decizia CNSU.

Momentan decizia CNSU este una informală și urmează să fie prezentată la următoarea ședință de Guvern unde se va putea emite o Hotărâre de Guvern.

Ce alte hotărâri a mai adoptat CNSU

Pe lângă decizia de a permite românilor să intre fără certificat verde la mall, CNSU a stabili și alte reguli. Principalele prevăd prelungirea stării de urgență dar și limitarea numărului de participanți la diverse evenimente dacă rata de incidență din localitate este mai mare de 3 la mia de locuitori:

a) menținerea măsurilor în vigoare la această dată referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, la nivelul localităților unde rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori;

b) restricționarea participării persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului la nivelul localităților unde rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori;

În altă ordine de idei vă aducem aminte faptul că, recent, Alexandru Rafila a afirmat faptul că este luată în calcul eliminarea restricțiilor din România, pe modelul din Danemarca. Ministrul Sănătății s-a arătat încrezător în faptul că virusul Omicron crează mai puține cazuri grave decât varianta Delta.

De aceeași părere este și premierul Nicolae Ciucă ce a declarat recent că, din perspectiva numărului de cazuri grave, sistemul sanitar românesc poate face față valului de îmbolnăviri cu Omicron. Ideea a apărut și în Danemarca unde specialiștii au observat că Omicron și subvarianta BA.2 nu crează cazuri grave și au cerut scoaterea COVID-19 de pe lista de boli grave.

În încheiere menționam faptul că vestea precum că românii nu vor avea nevoie de certificat verde la mall, a fost primită bine în spațiul public de către românii nevaccinați.

 

Anexa la HCNSU nr 7 – masuri prelungire

Adauga un comentariu