Actualitate

Românii nu vor mai avea nevoie de certificat verde la mall! CNSU a decis

Publicat: 03 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românii nu vor mai avea nevoie de certificat verde la mall CNSU a decis
Formularul PLF rămâne în vigoare pentru cei care intră în România până când va veni ordonanţa de abrogare a actului

În pofida numărului mare de infectări cu COVID-19, autoritățile române propun măsuri de relaxare a restricțiilor. Așadar, CNSU a precizat că românii nu vor avea nevoie de certificat verde la  la intrarea în mall. Desigur, propunerea este ca în centrele comerciale să existe zone delimitate în care certificatul verde va fi cerut în continuare.

Decizia vine la câteva zile după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat faptul că autoritățile iau în calcul ca de la sfârșitul lunii martie să fie eliminate restricțiile introduse din cauza pandemiei de COVID-19.

Românii nu vor mai avea nevoie de certificat verde la mall

CNSU a hotărât faptul că românii nu vor mai avea nevoie de certificat verde la mall. Decizia constă in faptul că mall-urile vor crea spații speciale destinate persoanelor care nu au certificat verde de vaccinare. Obligația administratorilor din mall-uri este de a asigura în continuare patru metri pătrați asigurați pentru fiecare persoană.

În condițiile în care, Alexandru Rafila anunța recent faptul că o bună parte dintre români vor rămâne fără certificat verde (directiva europeană prevede o valabilitate de maxim 9 luni a certificatului verde de vaccinare, în condițiile în care în România, certificatul verde este valabil 12 luni), iar măsura luată de cei de la CNSU poate însemna ”o gură de aer” pentru milioane de români:

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.

Când vor fi eliminate restricțiile din România

Din alte considerente, ministrul Sănătății anunța data la care restricțiile vor fi eliminate din România. Mai târziu decât Danemarca sau Marea Britanie, România va începe să relaxeze restricțiile începând sfârșitul lunii martie. De menționat faptul că anunțul a venit și în contextul în care mai multe voci politice, în special din zona PNL au cerut acest lucru într-o ședință internă:

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Nu va mai fi nevoie de acele măsuri care să ne limiteze viața socială și economică. Trebuie să ne pregătit pentru acest lucru. Am avut întâlniri cu oamenii de afaceri, toți își doresc predictibilitate”, a declarat Rafila, la TVR1.

Sistemul sanitar va face față cu brio valului 5 al pandemiei de COVID-19

În altă ordine de idei, odată cu scoaterea certificatului verde de acces în mall, românii se întreabă dacă situația pandemică este una îmbucurătoare. Vocile policite, în special premierul Nicolae Ciucă, a anunțat faptul că sistemul sanitar va face față cu brio valului 5 al pandemiei de COVID-19:

„Înțeleg că sistemul sanitar e pregătit să facă față situației. E luat în calcul, potrivit analizei dvs. (n.r.: a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila), și există posibilitatea să ne înscriem într-un număr constant al infectărilor și să scădem apoi. Ar fi un lucru îmbucurător”, a precizat premierul, în ședința de Guvern.

Așadar, după îngroparea certificatului verde la muncă, românii nu vor mai avea nevoie de certificat verde la mall.

Adauga un comentariu