Din 7 iulie 2025, românii nu vor mai fi sunați de numere false prin această aplicație! În ultimele luni, România se confruntă cu o creștere alarmantă a apelurilor telefonice frauduloase, care folosesc voci robotice și numere false naționale și internaționale. De cele mai multe ori, prin apelurile de pe numere false infractorii reușesc să îi lase pe români fără bani în conturi. Iată cum vor fi blocate apelurile suspecte.
Românii nu vor mai fi sunați de numere false prin această aplicație!
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a decis că, începând cu 7 iulie 2025, furnizorii de servicii de comunicații electronice vor putea bloca printr-o aplicație apelurile inițiate din afara României care afișează în mod fals anumite numere pentru a-i păcăli pe cetățeni. Decizia ANCOM cu privire la blocarea numerelor false are ca scop reducerea fraudelor prin intermediul telefoanelor mobile.
,,ANCOM a stabilit că blocarea apelurilor iniţiate din afara teritoriului României, care afişează în mod fals anumite numere naţionale, preponderent de telefonie fixă sau numere naţionale, fixe şi mobile, incorecte ori incomplete, este cea mai fezabilă soluţie pentru combaterea acestui fenomen”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Această regulă se va aplica din 7 iulie 2025, însă românii sunt avertizați să fie în continuare prudenți la apelurile suspecte. Toți posesorii de telefoane mobile sunt sfătuiţi să verifice identitatea apelantului, să nu ofere date personale prin telefon precum date de identificare, date bancare, parole, PIN-uri, să îşi actualizeze softurile şi aplicaţiile de pe telefon în mod constant şi să raporteze aceste situaţii către autorităţi.
Metoda FakeCall face victime printre cetățeni
În ultima perioadă, metoda FakeCall face tot mai multe victime printre cetățeni. Hackerii află numărul de telefon al unei persoane, apoi redirecționează apelurile telefonice către instituții bancare direct către infractorii cibernetici, lăsând victimele fără bani și fără să știe ce se întâmplă. Prin mecanismul FakeCall, atacatorii obțin acces la informații financiare sensibile și pot manipula utilizatorii pentru a le extrage datele bancare. FakeCall poate intercepta și redirecționa apelurile efectuate către numerele băncilor, astfel încât victima ajunge să comunice, în realitate, cu hackeri.
Pentru a evita riscul infectării telefonului cu FakeCall, este esențial ca persoana să instaleze aplicații doar din surse sigure, precum Google Play. Deși și în Play Store se pot strecura aplicații periculoase, acestea sunt de regulă detectate și eliminate prin sistemul Google Play Protect.
Românii sunt sfătuiți să fie atenți și la mesajele suspecte pe care le primesc pentru a depista la timp dacă sunt ținta unor infractori. Directoratul Național de Securitate Cibernetică a precizat că un mesaj de tip Smishing creează un sentiment de urgență, de exemplu, un mesaj de genul „Contul tău va fi blocat!”, conține linkuri ciudate sau care nu sunt obișnuite și solicită informații personale prin SMS. Atacatorii cibernetici folosesc frecvent manipularea psihologică pentru a obține informații sensibile sau pentru a determina acțiuni care compromit securitatea unei persoane.
Vestea bună este că apelurile suspecte și frauduloase vor fi blocate. ANCOM a precizat că toți furnizorii de servicii de comunicații electronice vor putea bloca cu ajutorul unei aplicații apelurile telefonice dubioase pe care le primesc românii, care adesea îi lasă pe aceștia fără bani în conturi.
Nuh! Legea e șchioapă. Lăsați titularul , prin companiile de telefonie , să pună o suprataxa pe spam’urile care deranjează. 10€ secunda. Bani la buget , la greu!!
Institutiile statului trebuie sa isi protejeze cetatenii in orice mod posibil.
Fara taxe suplimentare, fara brizbrizuri inutile, etc.