Prima pagină » Actualitate » Modalitatea prin care hackerii află numărul tău de telefon! Greșeala frecventă a românilor
Modalitatea prin care hackerii află numărul tău de telefon! Greșeala frecventă a românilor

Modalitatea prin care hackerii află numărul tău de telefon! Greșeala frecventă a românilor

25 mart. 2025, 10:40,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Modalitatea prin care hackerii află numărul tău de telefon este cu totul inedită! În ultima vreme, românii sunt asaltați de tot felul de mesaje, apeluri și email-uri, care au ca scop să îi păcălească pe cetățeni și să îi lase fără bani în conturi. Puțini știu că trebuie să fie atenți și la conținutul postat pe rețelele de socializare pentru că utilizatorii pot deveni foarte ușor victime ale escrocilor. Iată greșeala frecventă a românilor.

Modalitatea prin care hackerii află numărul tău de telefon!

Escrocii și-au diversificat metodele de înșelătorie, iar românii pot deveni foarte ușor victime și pot rămâne fără bani în conturi. Printre metodele pe care hackerii le folosesc sunt: mesaje prin care contactele din lista de WhatsApp sunt rugate să voteze la un anumit link pentru copilul unor prieteni, e-mailuri sau sms-uri de la bănci în care se cer anumite date personale ori chiar mesaje ce te anunță despre câștiguri fabuloase ori că fost anulată livrarea unui anumit colet și poți rezolva problema doar accesând un anumit cont.

Mihai Rotariu, manager al Direcției Comunicare, Media și Marketing din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a explicat cum ajung numerele noastre de telefon la infractorii din mediul cibernetic.

„Din păcate, deși probabil mulți își imaginează mecanisme extrem de complexe prin care atacatorii extrag date din conturile noastre exploatând vulnerabilități, folosind instrumente sofisticate, lucrurile nu funcționează chiar așa. Majoritatea datelor le oferim chiar noi, utilizatorii. Nume, prenume, adresă de mail, uneori adresa reală sau numărul de telefon sunt uneori disponibile pe conturile de social media, pe conturi de tip Marketplace sau alte tipuri de conturi unde este necesar un contact. De cele mai multe ori omitem să ascundem aceste date pentru a nu fi disponibile public.  Astfel, ei se folosesc de instrumente de tip OSINT (Open Source Intelligence) pentru a extrage rapid și eficient astfel de date despre utilizatori, putând astfel să creeze chiar un profil al victimei.”, a precizat Mihai Rotariu.

Românii sunt avertizați să fie atenți și la tot ceea ce postează pe rețelele de socializare pentru a nu deveni țintele infractorilor din mediul online.

„Să nu uităm că tot ceea ce postăm online pot oferi indicii sau date despre localizarea exactă (metadatele din imagini, checkin-urile, etichetările) sau chiar pot oferi, în unele instanțe, date complete de identificare. Spre exemplu, există un trend realmente dăunător pentru securitatea datelor – acela de a publica online postări cu cartele de acces, documente de identitate în clar, bilete de avion sau badge-uri de acces la evenimente. Toate acestea dețin date personale sau date sensibile disponibile în clar (în cazul documentelor de identitate) sau sunt prezente în coduri de bare sau coduri QR (în cazul biletelor de avion, de exemplu).”, a mai precizat Mihai Rotariu.

Ce pot face românii pentru a preveni fraudele online

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a venit cu o serie de recomandări pentru români:

  • Folosiți parole complexe, puternice, formate din litere, cifre și simboluri, care să fie UNICE pentru fiecare cont.
  • Activați autentificarea în doi pași (2FA), acolo unde există posibilitatea. Asigurați-vă că aveți acces continuu la dispozitivul care primește aceste coduri suplimentare pentru autentificare.
  • Folosiți un manager de parole pentru a simplifica procesul de gestionare a datelor.
  • Evitați salvarea datelor de autentificare în browserul cu care navigați pe internet. Dacă un atacator ajunge să aibă acces la dispozitiv, atunci poate avea acces și la datele de autentificare stocate acolo.
  • Activați serviciul de notificare a breșelor de securitate, urmate de scurgerea de date pentru anumite servicii la care aveți cont. Există o astfel de funcție în soluțiile de tip manager de parole, astfel încât să aflați imediat dacă datele de autentificare la un anumit cont au fost compromise și este necesar să fie schimbate.

În ultima vreme, românii sunt asaltați de tot felul de mesaje, apeluri și email-uri, care au ca scop să îi păcălească pe cetățeni. Hackerii și-au diversificat metodele de fraudă, iar oamenii pot rămâne foarte ușor fără bani în conturi. Românii sunt avertizați să fie atenți la ce numere de telefon răspund, la ce mesaje primesc sau la ce postează pe rețelele de socializare.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
observatornews.ro
Tranzacționare prin broker. Cum poți investi direct în piața de capital
Evz.ro
Două puteri nucleare, la un pas de război. Coflictul India - Pakistan poate aduce Armaghedonul
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ce s-a întâmplat peste noapte cu starea de sănătate a lui Mihai Leu. Soția sa a găsit puterea să vorbească
Dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
RomaniaTV
Mihai Leu, transportat în STARE CRITICĂ la Fundeni! Fostul pugilist se află la Terapie Intensivă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 aprilie 2025
30 aprilie 2025