Există situații în care românii sunt obligați să își despăgubească vecinii! Persoanele care distrug recolta vecinilor cu sau fără voie sunt nevoiți prin lege să plătească daunele. Iată când trebuie să scoată bani din buzunare.
Românii obligați să își despăgubească vecinii!
Dacă o persoană care stă la casă și are curte și grădină, dar i-a fost distrusă recolta, inundat terenul sau a fost poluată grădina, vecinul vinovat trebuie să plătească daune. Pentru recuperarea prejudiciului, este necesar ca proprietarul păgubit să înceapă un proces civil, în instanță, unde poate cere daune pe baza probelor însoțite de proces-verbal, fotografii, martori și alte dovezi.
Important de știut este faptul că Garda de Mediu poate verifica sesizarea vecinului păgubit și constată situația din teren, poate impune măsuri de stopare a poluării sau a faptei și sancționa contravențional persoana vinovată. Totuși, Garda de Mediu NU poate obliga vecinul să îți plătească daune, repara paguba sau acorda despăgubiri.
Cea mai încălcată regulă de către cei care stau la casă și au curte
Copacii plantați lângă garduri pot deveni sursă de conflicte între vecini. Aceasta se poate întâmpla atunci când nu sunt îngrijiți corespunzător sau când ramurile lor se extind peste garduri, creând disconfort. De asemenea, pot deveni o problemă dacă ei cauzează daune sau alte neplăceri. Atunci când apare o astfel de situație, unde crengile copacului vecinului se întind pe proprietatea ta, legislația intervine cu claritate. Conform Codului Civil și Legii Servituții, care reglementează astfel de situații, există următoarele prevederi:
„Art. 608. – Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată. Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.”, se specifică în lege.
O altă lege încălcată frecvent de cei care stau la casă se referă la gardul dintre vecini. Românii care își construiesc o casă trebuie să respecte legea privind distanța păstrată între gard și casă. Proprietarii care încalcă regula pot fi obligați să plătească daune și să demoleze construcțiile ilegale. Potrivit legii, distanța de la casă la linia de hotar trebuie să fie de cel puțin 60 de centimetri.
„Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de centimetri față de linia de hotar, pentru a nu aduce atingere drepturilor proprietarului vecin. Derogările de la această distanță minimă pot fi făcute doar prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.”
Nerespectarea acesteia poate atrage sancțiuni și amenzi considerabile. Pe lângă distanța care trebuie păstrată între casă și gardul vecinilor, legea se aplică și între gard și copacii plantați în curte. Copacii plantați lângă garduri pot deveni sursă de conflicte între vecini. Important de precizat este că toți cei care stau la casă și provoacă daune vecinilor, fie că le inundă terenul sau grădina, fie nu le respectă proprietatea, fie le poluează grădina sunt obligați să îi despăgubească și să repare daunele.