Actualitate

Românii pot cumpăra vechime pentru pensie. Cât costă un an

Publicat: 13 aug. 2020
Românii pot cumpăra vechime pentru pensie. Cât costă un an
Românii pot cumpăra vechime pentru pensie

Cetăţenii romani vor avea din nou ocazia să îşi cumpăre vechime la pensie. Limita maximă ce poate fi achiziţionata este în limita a şase ani, în cazul celor care nu au contribuit suficient de mult în sistemul public.

Se pot cumpăra ani de muncă pentru a ieşi la pensie. Limita maximă este de şase ani

Ministerul Muncii a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a-i ajuta pe românii care nu au contribuit destui ani în sistemul public pentru a ieşi la pensie de drept.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se va realiza într-o singură tranşă sau eşalonat, în mai multe tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2021.

Pentru a putea calcula corect contribuţiile care ar putea fi plătite este necesară prezentarea nivelului salaiului minim brut din fiecare an şi contribuţia pentru pensii care se plătea atunci.

Beneficiarii noii legi

Noua lege este aplicabilă doar persoanelor care nu sunt pensionare, care pot efectua plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru o perioadă de cel mult şase luni şi care, în momentul în care contractul va fi încheiat, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.

Care sunt condiţiile pentru cumpărarea vechimii

Printre condiţii, se numără faptul că persoana în cauză nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia. În altă ordine de idei, cetățeanul trebuie să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii şi la data încheierii contractului de asigurare socială să nu fi avut calitatea de pensionar, potrivit autorităților.

Aşadar, persoanele care vor să iasă la pensie şi nu îndeplinesc numărul de ani necesar îşi pot recupera această perioadă de şase ani, cumpărând vechime până la data de 1 septembrie 2021.

Violeta Alexandru, despre creșterea pensiilor

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că majorarea pensiilor se va produce de la 1 septembrie. Violeta Alexandru susține că se fac mai multe scenarii în privința creșterii pensiilor, dar a evită să spună și cu cât vor fi majorate, în condițiile în care este o lege care spune că acestea ar trebui crescute cu 40%.

„Pensiile vor creşte. Este şi o obligaţie, şi o determinare pe care le avem ca în pofida situaţiei generate de pandemie, cu efect direct asupra economiei, să facem ce trebuie făcut pentru ca românii să aibă pensiile crescute de la 1 septembrie şi acesta este un angajament ferm pe care Guvernul îl face”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii susține că o decizie finală în ceea ce privește procentul cu care vor crește pensiilor va fi luată după evaluarea de la Ministerul Finanțelor.

„Aştept ca Ministerul Finanţelor să ne pună la dispoziţie evaluarea necesară cu privire la încasările în buget în această perioadă deosebit de dificilă din economie şi, în funcţie de ceea ce găsim, cu toată transparenţa, vom explica tot ce se poate face, în ce calendar şi aşa mai departe”, a precizat Violeta Alexandru.

Liberalii nu respectă legea!

Dacă punctul de pensie va crește cu 14 procente, așa cum este ultimul procent avansat de Guvern, atunci și pensia minimă va crește cu același procent de la 1 septembrie, iar asta înseamnă că pensia minimă care acum este de 704 lei pe lună va fi 802,5 lei.

De luna următoare, asta înseamnă o creștere de aproximativ 100 lei!

Deși avem o lege clară care precizează clar că punctul de pensii ar trebui majorat cu 40 de procente, Guvernul a anunțat că pensiile vor crește doar cu 14%.

Comentarii
  • sa nu se faca confuzia:legea 186 din 20 octombrie 2016 – sistemul public de pensii sau intr-un sisteme de asigurari sociale neintegrat acestuia – este vorba de sistemul public de pensii roman.
    In noua lege cei care cotizeaza in UE sau intr-o tara care are incheiata conventie cu romania nu pot cumpara vechime retroactiv.
    Sper ca statul roman nu vrea sa isi insuseasca banii celor care au cumparat vechime in munca in romania si au cotizat si intr-o alta tara

  • „Domnule anonim” _Intrebarea este pentru o persoana care a venit in Germania din anul 2006 . Deci ani traiti in Romania de la nastere pana in 2006. Parte din timpul lucrat in Romania nu a avut mereu asigurare de pensie . Acum lucreaza in Germania (din 2009 pana in prezent) si mai are pana la pensie inca 9 ani de munca. Aici nu este vorba de ani suprapusi , ci numai ani care nu au acoperire acasa la el.Deci este vorba despre timpul cand era in Romania si ii lipsesc acesti ani din diverse motive: lipsa de locuri de munca, patron incorect in ce privesc obligatiile catre un salariat, etc… Este inginer si a absolvit Politehnica cu examen de stat( nu pe bani) in anul 1986. Daca imi puteti da un raspuns, va multumesc anticipat.

  • Se poate incheia contract de asigurare sociala pentru perioada cuprinsa intre varsta de 18 ani si data incheierii contractului de asigurare deci si in 1996,2004,……2019.Ordonanta de urgenta trebuie sa primeasca aviz.de.la Consiliul Legislativ si de la Consiliul Economic si Social deci mai avem de asteptat

Adauga un comentariu