Actualitate

Românii se vor putea opera gratuit în sistemul sanitar privat! Noua OUG va aduce mai multe schimbări în Sănătate

Publicat: 21 iun. 2021
paturi de spital și aparatură medicală
Prin plătirea unei asigurări de sănătate complementare, românii se vor putea opera gratuit în sistemul sanitar privat din România.

Suntem pe ultimul loc in Europa referitor la serviciile medicale oferite si la sistemul sanitar. Acest lucru este confirmat de un raport intocmit de Comisia Europeană in luna noimebrie 2019. Totusi, aparent, o OUG dată de Guvern ar putea indrepta lucrurile.

Ordonanta de urgentă pregătita de Guvernul României poate să tulbure linistea băietilor destepti din Sănătate, atât pe cei din România cât și pe cei din afara țării.

Noutate absoluta: Pacientii se pot opera gratuit la privat sau la stat

Conform Ordonantei de Urgentă pregătită, pacientii se pot opea gratuit la stat la privat. Acest lucru este specificat in OUG prin completarea si modificarea art.230 și 249 din Legea nr.95/2006.

Pentru a intelege cu exactitate care este procedura, vom detalia acest lucru in randurile care urmează. Altfel spus, cei care isi doresc să se opereze la privat pot plăti, pentru acest lucru, o sumă infima in plus. Această suma va fi sub forma unei asigurări complementare de sanatate.

Pacientii care doreau să se opereze o puteau face gratuit in spitalul de stat sau plătind sume uriase in spitalele private. Conform OUG, acest lucru se va schimba.

Cu această asigurare complementară de sănătate, bolnavul poate beneficia de orice intervenție medicală atât la un spital de stat, cât și la unul privat. Pacientul este cel care își alege. Are acest drept. Sistemul există demult în Franța, Germania și în mai toate țările civilizate. România este cam singura rămasă în urmă la acest capitol.

Există vreun risc pentru sistemul public de sănătate?

Conform credinței ultimilor ani s-ar putea crede faptul că prin această OUG, statul ar începe alocarea unor fonduri mari către spitalele private în detrimentul celor de stat. Totuși, ani de-a rândul, spitalele de stat au beneficiat de extrem de multe fonduri, fonduri care au fost gestionate deficitar de unii dintre managerii unităților medicale. Altfel spus, bugetele către spitalele de stat au fost mereu generoase dar s-au pierdut în investiții nefondate.

De exemplu s-a cumpărat aparatură pe care nimeni nu o folosește, s-au făcut contracte astronomice cu firme de catering pentru a servi mâncare de 2 lei bolnavilor, s-au achiziționat medicamente la prețuri de 7 ori mai mari decât nivelul normal. Și lista este lungă. Cert este că la finalul zilei, pacientul este cel care are de suferit.

Foarte multe dintre contractele păguboase au fost încheiate cu firme ale unor băieți deștepți care au intrat pe această piață, special pentru a devaliza banul public. Prin intermediul acestei noi ordonanțe, se cam închide robinetul banilor publici pentru băieții deștepți din Sănătate. Așa că aceștia vor opune în mod cert rezistență.

Asigurarea complementară de sănătate poate aduce un plus sistemului de sănătate

Desigur, în mare parte putem aprecia faptul că fiecare român care plătește asigurare de sănătate este îndreptățit să beneficieze de condiții decente de tratament. Altfel spus, de ce nu poate alege fiecare român unde să se trateze? OUG-ul pe care îl vom prezenta va permite încheierea unei asigurări de sănătate complementare prin care pacienții care plătesc pentru aceasta vor beneficia de operații gratuite și în sistemul privat de sănătate.

Clinicile private din străinătate primesc cu mult mai mulți bani decât cele din România, deși efectuează același tip de intervenții

În România mor în fiecare an 1000 de copii din cauza lipsei centrelor de boli cardiovasculare, deoarece aceste centre au fost subfinanțate cronic timp de 30 de ani. Astfel nu s-au putut dezvolta specialiști, nu s-a putut dezvolta o rețea și pierdem 1000 de copii. În fiecare an statul român plătește între 130 și 140 de milioane de euro clinicilor din străinătate pentru afecțiuni care ar trebui să se trateze în România. Și ca dovadă că acest lucru se poate, bulgarii care și-au liberalizat spitalele și serviciile medicale și au sincronizat legislația lor cu cea europeană, așa cum facem și noi în momentul de față, plătesc numai 200 de mii de euro pe an. Deci diferența este de la cer la pământ.

Iată OUG-ul despre care am vorbit în rândurile de mai sus

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

ART. I. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 230, alineatele (2^1) și (2^2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

”(2^1) În situația în care asigurații optează să beneficieze de unele servicii medicale la furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, respectivii furnizori pot solicita acestor asigurați, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tariful practicat de furnizor pentru rezolvarea cazului sau, după caz, tarifele serviciilor medicale acordate şi tarifele corespondente suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, astfel cum va fi stabilită această diferență prin Contractul-cadru, potrivit alin. (2^3).

(2^2) Contribuţia personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută la alin. (2^1) este afişată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privaţi de servicii medicale şi se plăteşte de către asiguraţi, în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări.”

2. La articolul 230, după alineatul (25 ) se introduce un alineat nou, alin.(26 ), cu următorul cuprins:

”(2^6) Prin excepție de la prevederile alin. (2^5), prevederile alin. (2^1) – (2^3) referitoare la contribuția personală pe care o pot plăti asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, se aplică după 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022.”

3. La articolul 349, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(2) Asigurările voluntare de sănătate de tip complementar suportă coplata și contribuția personală datorate de asigurat, în condiţiile legii.”ART. II. Numărul de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați, poate fi majorat până la data de 31 decembrie 2022, treptat, în limita a maxim 10% față de numărul total de 3 paturi contractate de casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați la data de 31 decembrie 2020, în urma unei analize a nevoii de servicii medicale realizată la nivel teritorial, pe baza unor criterii și a unei metodologii prevăzute în normele metodologice de aplicare a contractului-cadru, aprobate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în limita numărului de paturi aprobate la nivelul județului/municipiului București, potrivit prevederilor art. 167 alin. (2) din aceeași lege.

Comentarii
 • La stat gasesti o adevarata sarparie ,pilosi ,intrati pe relatii de rudenie si incompetenti.Toti platiti regeste numai sa frece menta pe banii statului si nervii pacientilor.Ehe,la privat se schimba calimera,nu-si permit patronii sa tina ,,eroi,,care nu performeaza ,chiar daca sunt neamuri si cunostinte,pentru ca pacientii nemultumiti de servicii se duc la concurenta si pierd bani.La stat? Timpul trece,leafa merge,noi cu spor si drag muncim.Odata intrat un incompetent in sistemul de stat nu-l mai poti da afara de acolo pana la pensie ,are spatele si protectia asigurata de mai-marii sistemului unde a dat spaga de angajare .

 • Este mai corect asa. Personalul angajat la stat oricum lucreaza la privat la stat erau la pescuit pacienti pentru privat. Daca te duci la stat om normal cu slujba si educatie esti mancat tre sa dai spaga si bani de la portar in sus si sa te rogi sa ai norocul sa scapi cu viata. Este o mizerie crunta personalul jegos e o absoluta teroare. Stai intr un mediu insalubru asteptand tratamentul lui peste prajit si pierzi timp daca ai nenorocul sa ai nevoie de vreo hartioanta sau ceva. SA DISPARETI SA TRATATI DOAR OAMENII STRAZII PE CUMETRELE SI PE VOI INSISI SA VA GOSPODARITI ASA FRUMOS IN GROPILE ALEA DE GUNOI. Acu sa vad ce activitate raportati JAVRE FARA COLOANA VERTICALA CONSTIINTA cum o sa fie daca ele si au mostenit posturile de la ilustri parinti sau le au cumparat. Asa au ajuns in sistem HALAL

 • Trebuia o data si o data terminat cu sistemul medical de stat de care ne-am convins pana acum.Era o falsa impresie ca la stat te tratezi gratis,doar pe contributii.Plus ca serviciile si mediul sunt cam din evul mediu.Ca de obicei in spitalele de stat este o gaura neagra de sifonat bani publici.In viitor se va vedea de ce sunt in stare managerii politici din spitale cand vor fi nevoiti sa faca ceva sa aduca pacienti, pentru ca altfel vor disparea.

 • nu e adevarat. pacientii nu vo plati „o sumă infima in plus”. la spitalele de stat exista un plafon pe care CASS il poate asigura bolnavului. un exemplu, daca la stat o operatie deviatie de sept costa 500 EUR iar la privat 1500 EUR acea diferenta de 1000 EUR o va suporta bolnavul.

 • Da si cu spaga se face 3000 de euro plus infectii nosocomiale plus interactiunea cu o gasca needucata abrutizata care nu are minime cunostinte de ingrijire a omului bolnav sau macar bun imt sa aiba. E mult mai bine la privat sau strainatate e mai cinstit asa.

 • Eu am o astfel de asigurare complementară in Franta, 70% este platit de cardul de asigurare, plus 30% asigurare AXA asigurare de catre firmă. Aici funcționează foarte bine acest sistem, un lucru vun si pentru România.

 • Anomim nu ai inteles nimic din articol, aici spune clar ca iti faci o asigurare complementara, dar daca nu înțelegi sensul ne batem capul cu tine, in plus scrii aberați. Abtinete !!!

 • In 2017 m-am operat la privat CNAS a achitat suma de 4280 lei reprezentant 50%,diferenta am platit-o eu la care se adauga costuri cu investigatii si cazare. Si in momentul de fata pentru recuparare medicala in privat exista un sistem de coplata. OUG daca se aplica poate stopa partial sifonarea banului public.

 • Nu e bine asa pt ca în timp se vor privatiza toate spitalele de stat sau se vor închide pt ca nu vor mai primi altfel fonduri de la stat. Plus ca noi vom fi obligați sa ne facem anual asigurare medicala privata, care știți ca nu e ieftina, de la 400 RON în sus pe an chiar dacă nu ai nevoie . Și dacă tu nu te îmbolnăvești dai banii aiurea. Dacă trebuie sa te operezi peste 5 ani, de ex, nu e că te operezi gratis ci te operezi pe banii care i-ai dat cei 5 ani, adică pe 2000 RON. Eu zic ca trebuie sa rămână spitalele de stat și sa nu fie obligatorie asigurarea privata. Și nu toate spitalele de stat sunt lăsate în paragina. La noi în Baia Mare Spitalul Județean e renovat, igienic și avem doctori buni. Afaceri în sistemul de sănătate oricum se fac demult.

 • Daca CNAS a achitat 4280 lei pentru operatie, iar tu ai scos din buzunar 4280 de lei, am o singura intrebare pentru tine: daca nu aveai banii astia, ce ai fi facut?. Cei care urla pentru sistem privat de sanatate, se gandesc doar la ei, au impresia ca daca au bani pot decide soarta a milioane de oameni. Acesti spalati pe creier ar trebui sa isi vada de treaba lor, sa mearga si pe lumea cealalta daca doresc, dar sa nu decida soarta celor care nu isi permit luxul (ca ei nu au furat) sa mearga la privati. Ei au muncit o viata intreaga, v-au lasat o tara pe care voi, progresisti-nazisti o daramati. Cei care sustin sanatatea privata sigur, sigur nu au bunici sau parinti cu 800 de lei pe luna, probabil au fost conceputi in eprubeta.

 • 1. Se plateste diferența.
  2. Dacă nu doriți să plătiți de fiecare data diferența vă încheiați o asigurare privată de sănătate, deloc ieftina.
  3. De fapt mafia din sistemul sanitar jubilează. Este ceea ce și-a dorit!
  4. Medicii de la stat sunt aceeași și la privat. Singura diferență este cazarea și calitatea hranei.
  Aparatura este aceeași. De multe ori tehnica care trebuie folosita la stat sta in cutii neutilizată special pentru a favoriza partea privata.
  5. Sunt multe de spus despre mafia din sănătate, inclusiv malpraxis.
  Cei din privat vor plăti despăgubiri infime, ca în prezent. Într-o situație de urgență, după ce au greșit tratamentul sau au făcut o intervenție greșită pacientul merge in urgenta la stat.
  Când este vorba sa plătească despăgubiri, veți constata că patrimoniul este de câțiva lei sau declara falimentara societatea și își deschid alta.
  6. Deja sunt multe alte probleme în sistemul medical privat, dar timpul nu îmi permite sa le evidențiez pe toate. Le veți constata pe propria persoana, în timp!

Adauga un comentariu