Actualitate

Românii vor primi tichete casnice. Cine sunt beneficiarii

Publicat: 24 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românii vor primi tichete casnice. Cine sunt beneficiarii
Vizaţi de această măsură menită să combată munca la negru sunt menajerele, grădinarii sau culegători de fructe și legume.

Românii vor primi tichete casnice. Guvernul vrea să combată munca la negru prin acordarea de tichete de muncă în loc de bani pentru o anumită categorie de angajați. Tichetele în valoare de 15 lei fiecare vor putea fi cumpărate online ori prin Poșta Română sau de la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Iată cine sunt beneficiarii.

Românii vor primi tichete casnice

Tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plăţii contravalorii activităţilor casnice efectuate de către prestatorul casnic şi conține elemente specifice de siguranță, serie şi număr unic, care permit individualizarea şi urmărirea acestuia.

Vizaţi de această măsură menită să combată munca la negru sunt menajerele, grădinarii sau culegători de fructe și legume.

Din suma de 15 lei, trei lei reprezintă contribuția la sănătate și pensii, dar cu o condiție: suma primită lunar de prestatorii casnici să fie de minimum 1.275 lei.

La finalul prestării serviciilor stabilite de comun acord, pe baza numărului de ore efectuate şi a negocierii între părţi, beneficiarul casnic va înmâna prestatorului numărul de tichete de activităţi casnice aferent valorii serviciului prestat.

Cum pot fi schimbate tichetele în bani

Tichetul de activităţi casnice poate fi preschimbat în numerar în maximum 12 luni de la data primirii acestuia de către prestatorul casnic.

Beneficiarul casnic care achiziţionează tichete de activităţi casnice, de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau de la alte unităţi desemnate în acest scop, suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire şi de distribuire al tichetelor fiind suportat de ANOFM sau de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care emit tichetele. În schimb, beneficiarul casnic are obligaţia de a valorifica tichetul de activităţi casnice în maximum 12 luni de la data achiziţionării acestuia.

Principalele reglementări prevăzute în actul normativ constau în instituirea unui sistem de plată şi evidenţă a persoanelor care desfăşoară activităţi casnice ocazionale în baza unor tichete de activităţi casnice, cumpărate de beneficiar şi preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reţinerea contribuţiilor şi a impozitului aferente, în acest fel prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale şi de sănătate.

De asemenea, românii pot beneficia și de vouchere virtuale. O platformă din România va lansa carduri virtuale pentru cardul de masă, cardul de vacanță, cardul cultural și cardul cadou. Cardul virtual este reprezentat de un număr unic de card de 16 cifre, generat digital și atașat contului de utilizator din aplicația MyEdenred, ce va oferi aceleași funcționalități ca un card fizic, dar direct de pe telefon.

Ministrul Muncii a declarat că salariile românilor ar trebui să se acorde ținând cont de performanțele angajaților. Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a mai precizat că va propune un nou proiect de lege prin care să acorde angajaților români trei tipuri de vouchere.

,,Vom veni cu trei tipuri de vouchere pe care le vom acorda pentru creșterea competențelor: competențe digitale, pentru că din păcate aici avem mult de lucru, competențe lingvistice și competențe verzi. Avem și suntem într-un stadiu destul de avansat cu asta, în această primăvară vrem să lansăm aceste proiecte, avem prin bani europeni proiecte mature pe trei componente. Noi ne dorim ca angajatorii să ofere venituri mai mari angajaților, dar datorită competențelor superioare pe care angajații le au și nu ca o nevoie de a crește veniturile angajaților, ci ca o corelare între venituri și competențele și plus-valoarea pe care angajații o aduc într-o companie din mediul privat, respectiv din mediul public, dacă vorbim despre acesta.”, a spus ministrul.

Adauga un comentariu