Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași, a transmis că în anul 2023 s-au prognozat aproximativ 2 milioane de pasageri, dar vor fi 2,5 milioane. De asemenea, șeful aerogării a transmis detalii despre noul terminal T4.
„Am prognozat 1,8-2 milioane pasageri în acest an? Vor fi 2,5 milioane, în creştere cu 66% faţă de anul trecut, când au fost 1,5 milioane.
Principala constrângere a aeroportului e dată de capacitatea limitată a terminalului T3, de procesare a pasagerilor la îmbarcare de doar 350 pasageri pe oră. Acum, avem şi 10 plecări în interval de două ore, cu avioane care au câte 230 de locuri. Deci suntem în situaţia de a procesa într-un terminal de doar 3200m peste 1000 de pasageri pe oră la îmbarcare.
Anul trecut în luna august, a fost record absolut de trafic lunar de 180.000 de pasageri. În această lună, vom avea 200.000 pasageri, o medie zilnică de 6500 pe zi. În zilele de duminică ajungem şi la 10.000 pe zi.Ar trebui să ne bucurăm, dar de fapt e o tendinţă care arată că în vara vom inregista trafic de peste 250.000 pasageri pe lună. Cu măsurile pe care le vom lua în cadrul aeroportului, vom reuşi să gestionăm şi acest flux. Explozia traficului se suprapune peste lucrările intensive de construire a unui nou terminal, de 10 ori mai mare decât T3, a unei parcări noi şi a unui parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 1 ha, proiect în valoare de 90 milioane euro cu TVA. Evident, apar constrângeri, care nu pot fi evitate, indiferent de cât de mult am încerca. O astfel de constrângere, o vom resimţi în următoarele trei luni, cât timp avem programate lucrările la nouă parcare, care presupun şi lucrări la o vastă reţea de utilităţi, canalizare şi telecomunicaţii. De aceea, în lipsa parcării, nu mai putem permite accesul neîngrădit al pasagerilor cu maşina, în fata terminalelor, pentru că sigur vom avea blocaje permanente, care vor împiedica pasagerii şi echipajele să ajungă la avion. Împreună cu Primăria Iaşi şi Poliţia Locală, vom organiza accesul în următoarele luni, permiţând doar fluxuri de îmbarcare şi debarcare pasageri cu transport în comun, taxi, Uber sau Bolţ. Va fi permis accesul autocarelor, curselor ocazionale, transportul public din Republica Moldova, doar pentru îmbarcare şi debarcare. Timpul de staţionare va fi limitat la maximum 5 min, cu excepţia transportului public local şi a celui acreditat.
Vor avea acces persoanele cu mobilitate redusă, grupuri de copii, vom lua în calcul şi alte situaţii deosebite. Pentru pasageri, vor fi puse la dispoziţie toate parcările terasate de la Ciric. Mulţumim Primăriei Iaşi şi Consiliului Judeţean pentru sprijin, mulţumim Poliţiei Locale şi Companiei de transport public pentru suportul oferit în următoarele luni. Mulţumim pasagerilor pentru înţelegere, sunt măsuri cu caracter temporar, luate cu scopul de a le asigura un aeroport modern şi condiţii mult mai bune de călătorie până la finalul acestui an. Începând cu luna august vom reveni cu posibilitatea parcării la aeroport”, transmis Romeo Vatră.
„Acum, avem şi 10 plecări în interval de două ore, cu avioane care au câte 230 de locuri. Deci suntem în situaţia de a procesa într-un terminal de doar 3200m peste 1000 de pasageri pe oră la îmbarcare”,asta a declarat directorul aeroportului.Dar cum ajung 2300 de persoane la aeroport dupa data de 2Mai?????Simplu!Cu un autobuz care pleacă din 15 în 15 minute.O TARA PLINA DE INCOMPETENȚI!!
Ne-ati spart cu mersul prin padure sau cu autobuzele CTP. O sa va coste mult asta, iar principalii de vina sunt primarul Chirica si Costel Alexe. Pierd multe voturi la urmatoarea campanie electorala. Iar panarama aia de terminal T4 nu va fi terminata in veci si in pururi in doar 3 luni de zile. Trebuia sa faceti intai parcarea si dupa aia terminalul T4. O sa va urasca lumea cu spume pentru incompetenta voastra. Iar angajatii aeroportului pot merge bine mersi si ei cu autobuzul CTP, ca nu le cad ouale.
Problema nu e parcarea ,cea mai mare nerusinare e C.A cu cel putin trei membri care sunt efectiv niste LOPETI ,cheltuielile acestui C.A. enorme pe figuri care nu stiu sa scrie unii dintre ei.Vedeti bugetul C.A. apropo o alta marsavie de ce pe perioada investitiei se dau bani la CONSILIUL JUDETEAN IAR PE PARTE CEALALTA SE FAC IMPRUMUTURI CU DOBANZI ……ALO ALEXE .Dl director mai stati departe de tv .aveti purtator de cuvant. Mai reduceti din ,,FRECATORI DE MENTA ,,cum sunt numiti unii
Romeo Șpagă, visează cai verzi prin pădurea Ciric, o sa ne ia iarăși Bacăul cursele din cauza la niște incompetenți!