De mult timp se știe că pesticidele și nitrații sunt extrem de periculoși pentru corpul uman. Când mergem la supermarket, petrecem ceva timp încercând să alegem cele mai bune legume, dar putem ști cu adevărat care sunt cartofii, morcovii și merele potrivite? Da, iată la ce ar trebui să fii atent:
1. Morcov
Morcovii mari, de o culoare portocalie saturată atrag atenția cumpărătorilor, dar nu par naturali. Alege morcovi mai mici, care nu au o culoare atât de strălucitoare. Morcovii sănătoși nu ar trebui să aibă pete,
2. Cartofi
Cartofii absorb bine preparatele chimice, deci ar trebui să ai grijă când vine vorba de ei. Alege unii de dimensiuni medii, chiar dacă au pete de vierme – ele pot fi întotdeauna îndepărtate. Cartofii mari și netezi conțin, probabil, substanțe dăunătoare.
3. Roșii
În cazul roșiilor totul este puțin mai simplu: celesănătoase au o coajă subțire, iar pulpa este monofonică. Dacă roșia este că de plastic, iar pulpa este vizibilă, atunci conține nitrați. În plus, fii atent/ă la peduncul – la o roșie normală, acesta este mic.
4. Castraveți
Dacă îți cumperi castraveţi când nu e sezonul lor, poţi fi sigur/ă că sunt tratați cu parafină. Dacă tai un castravete și vezi că în el nu sunt deloc semințe, poți să-i arunci pe toți cei care i-ai cumpărat, deoarece conțin un număr mare de substanțe periculoase. Când cumperi castraveți, ar trebui să te uiți la coadă – ar trebui să fie elastic, iar castravetele greu.
5. Varză
E destul de simplu să găsești o varză în care nu există pesticide. Uită-te la ……. și asigură-te că acolo nu există pete. Dacă frunzele de varză sunt curate, subțiri și uniforme, atunci totul este în ordine – poți să le cumperi.
6. Mere
Mărul este unul din fructele care conțin cea mai mare cantitate de nitrați. Alege mere mici, verzui, care au defecte. Poți verifica dacă merele cumpărate sunt bune turnând peste unul dintre ele apă clocotită. Dacă apare un strat uleios pe coajă înseamnă că a fost tratat cu parafină amestecată cu alte substanțe.
7. Dovleac
Când alegi un dovleac, fii foarte atent la suprafața sa. Cojile pure și netede sunt un semn bun, dar benzile fibroase inegale și petele ciudate indică un conținut ridicat de pesticide.
8. Căpșună
Căpșunile se vând pe tot parcursul anului, dar chiar și vara ele sunt pline de nitrați și alte substanțe. Pentru a evita să faci o achiziție periculoasă, nu uita că rareori căpșunile naturale au o formă perfectă și, dacă au o culoare prea strălucitoare, cel mai probabil sunt vopsite. Ai grijă la punctele negre – acestea apar din cauza nitratului de potasiu. De asemenea, căpșunile ar trebui să aibă un miros natural. Spală căpșunile cu apă rece. Dacă într-o oră nu își lasă zeamă, nu sunt naturale.