În a 24-a zi de război ruso-ucrainean, Statele Unite ale Americii confirmă, după ce au urmărit acest fapt, cea mai dură mișcare făcută de liderul de la Kremlim, de la începutul luptei armate pe care a pornit-o împotriva țării condusă de Volodimir Zelenski.
Oficialii americani consideră cel mai recent atac al Rusiei ca fiind o probă de testare a armelor din dotare, dar și o metodă de a trimite un mesaj inamicilor. Asta după ce, tot acțiunile rusești au dus la introducerea stării de asediu în orașul Zaporojie, care adăpostește cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Rusia a lansat rachete hipersonice la 150 de kilometri de România
În încercarea de a câștiga bătălia cu armata ucraineană, țară pe care a invadat-o pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat lansarea unor rachete hipersonice.
Acestea sunt rapide, foarte greu de manevrat și detectat, sfidând astfel toate sistemele de apărare antieriană.
În urma acestui atac, ministrul rus al Apărării a declarat că rachetele hipersonice lansate de soldații ruși astăzi, 19 martie 2022, au avut ca scop distrugerea unui depozit subteran de armament, situat în vestul Ucrainei.
„Vineri, 18 martie, au fost utilizate rachete hipersonice Kinjal pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk”, a declarat sâmbătă Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova.
Modul de acțiune al rușilor, cei care dispun de rachete hipersonice de tip Kinjal şi Zircon, este o premieră într-un conflict militar ca cel dintre Rusia și Ucraina. Însă, de precizat este și faptul că, așa cum spun datele oficiale, rachetele hipersonice au fost lansate de armata rusă la doar 150 de kilometri de țara noastră, în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk.
În ceea ce privește armele hipersonice folosite de Vladimir Putin, de menționat este faptul că rachetele de tip Kinjal au o rază de acțiune de până la 2.000 de kilometri și pot fi lansate către țintă din avioane de vânătoare de tip MiG-31, atingând o viteză de 12.000 de kilometri pe oră. De cealaltă parte, la fel de periculoase sunt și rachetele de tip Zircon. Acestea au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri şi ating viteza de 11.000 de kilometri pe oră.