Actualitate

Rusia expulzează zeci de diplomaţi din Cehia după ce țara din UE a expulzat la rându-i mai mulţi diplomaţi ruşi

Publicat: 19 apr. 2021
Steagul Rusiei în prim plan, iar în planul secund două clădiri din Moscova
zeci de diplomați cehi au fost expulzați din Rusia pe fondul unei expulzări a diplomaților ruși din Cehia

Rusia a anunțat că 20 de diplomați din Republica Cehă vor fi expulzați din țară. Republica Cehă a expulzat sâmbătă 18 diplomați ruși. Agenții locali de informații din Cehia spun că diplomații sunt agenți de informații ruși. Aceștia sunt suspectați de implicare într-o explozie la un depozit de arme în 2014, care a ucis două persoane.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene sunt pregătiți să discute acuzația în timpul unei întâlniri de luni. Moscova le-a acordat diplomaților cehi o zi de plecare, în timp ce Republica Cehă le-a acordat rușilor 72 de ore.

Ministerul rus de externe a numit decizia cehă „fără precedent” și „act ostil”

Rusia acuză Cehia că expulzarea diplomaţilor ruşi vine în contextul în care SUA a impus mai multe restricţii țării. Ministrul rus de externe a numit decizia ca fiind un act ostil făcut pentru a face pe plas Statelor Unite ale Americii.

„În dorința lor de a mulțumi SUA pe fondul sancțiunilor recente ale SUA împotriva Rusiei, autoritățile cehe în acest sens și-au întrecut chiar stăpânii de peste iaz”, a declarat o declarație a ministerului de externe.

Pe de altă parte, autoritățile cehe spun că diplomații sunt considerați agenți ai serviciilor de informații, acuzații pe care rușii le-au clasat drept nefondate și absurde. Pe de altă parte, și SUA a expulzat mai mulți diplomați ruși pe fondul unor acuzații de hacking și de intervenție la alegerile SUA din 2020.

Explozia a distrus un depozit de muniție într-o pădure de la Vrbětice, în Republica Cehă, la 16 octombrie 2014.

Ferestrele din clădirile din apropiere au fost aruncate în aer și școlile locale au fost evacuate în timp ce vehiculele de urgență s-au repezit la fața locului. Rămășițele a doi bărbați – în vârstă de 56 și 69 de ani – care lucrau la fața locului au fost găsite mai mult de o lună mai târziu.

Dar munca minuțioasă de detectivi a autorităților cehe a arătat cu degetul spre Moscova – și Unitatea 29155 a agenției de informații GRU din Rusia.

Poliția cehă a identificat doi suspecți în legătură cu explozia – Alexander Mishkin și Anatoly Chepigov – care sunt acuzați și de implicare în otrăvirile din Salisbury în 2018. Sergei Skripal, fost agent dublu rus, și fiica sa Yulia au fost otrăviți în orașul englez, în timp ce o femeie locală, Dawn Sturgess, a fost ucisă luni mai târziu de Novichok pus într-o sticlă de parfum aruncată.

 

Tensiuni tot mai mari în Europa

Contextul în care aceste expulzări s-au produs este unul dificil. Vorbim faptul că în ultimele săptămâni sunt tot mai dese astfel de tensiuni. Vorbim despre faptul că Rusia este acuzată de Ucraina că și-a mobilizat zeci de mii de trupe la granița acesteia și că acest lucru este unul ostil. Pe de altă parte, Rusia a declarat că nu este treaba altor țări ce fac ei în propria țară.

Ca un răspuns la acest lucru, Statele Unite ale Americii a luat decizia de a trimite două nave de război la Marea Neagră, rușii au răspuns acestei decizii spunând că reprezintă o amenințare și o provocare la adresa acestora.

În fine, cele două mari puteri, Rusia și SUA au oferit testări ale unor instrumente militate deosebit de periculoase. În timp ce în zona Artică a Rusiei sunt testate rachete nucleare care ar putea face de nelocuit întreaga coastă de vest a Americii, SUA a testat, fără succes, o rachetă suspersonică ce ar fi capabilă să lovească orice tintă într-un timp record.

Adauga un comentariu