Rusia nu a cerut retragerea trupelor NATO din Europa de Est la discuţiile purtate în această săptămână la Riad cu partea americană, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia TASS, transmite News.ro.
„Nu, acest lucru nu este adevărat, nu este adevărat”, a declarat Peskov, fiind întrebat, vineri, jurnalişti despre aceste declaraţii.
Extinderea NATO reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Moscova
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a recunoscut însă că extinderea NATO reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Moscova, dar a comentat că această poziţie este binecunoscută şi „nu este un secret pentru nimeni”.
Pe de altă parte, preşedintele Poloniei Andrzej Dudaâ a declarat marţi că oficialii americani l-au asigurat că Washingtonul nu intenţionează să reducă numărul trupelor în Europa de Est. El a făcut aceste declaraţii presei după întâlnirea cu trimisul lui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, şi după ce vinerea trecută îl primise în vizită pe şeful Pentagonului, Pete Hegseth. Potrivit presei de la Varşovia, preşedintele Duda ar urma să plece în Statele Unite, unde sâmbătă va avea o întrevedere cu Donald Trump.
Context
Consilierul prezidențial pentru apărare și securitate națională și șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, a declarat miercuri la Antena 3 CNN că delegația rusă a cerut celei americane, în cadrul discuțiilor de la Riad, o reîmpărțire a sferelor de influență în Europa și retragerea SUA din estul Europei, inclusiv din România.
Ulterior, în declaraţile făcute la Digi24, Diaconescu şi-a nuanţat declaraţiile.
„O politică extrem de complicată pe care Federația Rusă a anunțat-o încă din 2022, atunci când se încerca determinarea Moscovei să se retragă din Ucraina și pe calea negocierii, state din Alianța Nord-Atlantică din Uniunea Europeană făceau demersurile corespunzătoare. Așa cum s-a știut din acea perioadă, cererea explicită a Federației Ruse a fost retragerea garanțiilor de securitate, pe aliniamentul din 1997”, a explicat Cristian Diaconescu, întrebat despre afirmațiile făcute de el.
Întrebat dacă la negocierile din aceste zile, dintre SUA şi Rusia ar fi existat pe masă această cerere, de a nu mai beneficia garanţiile de securitate din partea SUA şi NATO, Diaconescu a negat, spunând că e vorba de un pachet de negociere din 2022.
„În legătură cu ceea ce se cere, în primul rând nu a fost pe masa negocierii în acest moment. În al doilea rând, în legătură cu garanţii, fiţi sigur că ne uităm foarte atent la acest subiect şi demersurile noastre sunt foarte serioase şi prioritare în legătură cu respingerea unor astfel de pretenţii”, a afimat el ulterior.
pe ruZnaci sa nu-i crezi niciodata,putler tipa de 3 ani ca NATO sa-si mute frontierele inainte de anii 2000 sa ne poata beli ca pe ucraineni!
ai fost tu acolo, in Arabia Saudita, la negocieri, si de aia stii.
Nu boule uita-te pe inregistlui putler de dinainte de invazie,scoate capul din cur!