Razboi în Ucraina

Rusia nu a transferat încă arme nucleare în Belarus, anunță liderul NATO

Publicat: 18 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rusia nu a transferat încă arme nucleare în Belarus anunță liderul NATO
Rusia nu a transferat încă arme nucleare în Belarus, anunță liderul NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, au declarat marți că nu au văzut încă Rusia desfășurând arme nucleare tactice în Belarus, în ciuda afirmațiilor din partea Moscovei că intenționează să facă acest lucru.

NATO nu a văzut încă „o schimbare în postura nucleară a Rusiei care să solicite vreo schimbare în postura noastră nucleară”, a declarat Stoltenberg, prin intermediul unui videoclip, la Conferința NATO pentru controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea armelor de distrugere în masă de la Washington, DC.

NATO monitorizează îndeaproape situația

Stoltenberg a spus că amenințarea de desfășurare a Moscovei „face parte dintr-un model pe care l-am văzut de fapt [de] mulți ani – dar mai ales de la invazia Ucrainei – de retorică nucleară periculoasă și iresponsabilă”.

NATO monitorizează îndeaproape situația, a spus Stoltenberg.

„O escaladare periculoasă, fără îndoială”

Sherman a făcut ecou comentariile lui Stoltenberg. Ea a spus că Rusia nu a mutat încă arme în Belarus, dar a numit amenințarea „o escaladare periculoasă, fără îndoială”.

„Cu toții am urmărit și ne-am îngrijorat că [președintele rus] Vladimir Putin va folosi ceea ce el consideră o armă nucleară tactică nestrategică sau ar face un efect demonstrativ pentru a escalada. Cu toții am fost foarte atenți la acest lucru și este foarte important să fim atenți la acest lucru”, a spus Sherman. „Cred că anunțul său privind trimiterea de arme nucleare în Belarus este efortul său de a folosi această amenințare într-un mod gestionat”.

În martie, Putin a declarat presei de stat că Moscova va finaliza construcția unei instalații speciale de depozitare pentru arme nucleare tactice în Belarus până la începutul lunii iulie.

El a spus că un sistem de rachete cu rază scurtă de acțiune Iskander, un dispozitiv care poate fi echipat cu focoase nucleare sau convenționale, a fost deja transferat în Belarus.

Belarus este unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin și a fost folosit ca rampă de lansare pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Adauga un comentariu