Razboi în Ucraina

Rușii pregătesc un atac major în Odesa, de pe mare. Ucrainenii au recucerit un oraș în regiunea Sumy

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rușii pregătesc un atac major în Odesa de pe mare. Ucrainenii au recucerit un oraș în regiunea Sumy
Armata ucraineană și populația se pregătește pentru un atac major al Odesei, venit de pe mare

În cea de-a opta zi de război, rușii pregătesc un atac major în Odesa, de pe mare, după ce mai multe nave de război au părăsit Crimeea. În tot acest timp, atacurile armatei ruse fac tot mai multe victime în rândul civililor, un bilanț provizoriu vorbind de peste 2000 de morți. Totodată, ucrainenii au reușit să recucerească orașul Trosteaneț, din regiunea Sumy, și au distrus toată tehnica militară a rușilor de aici.

În cea de-a opta zi de război, Rusia domină spațiul aerian al țării pe care au invadat-o, spune ministrul ucrainean de Externe. După fiecare bombardament, sunt zeci și chiar sute de victime din rândul civililor și militarilor. În ultima perioadă, Rusia și-a intensificat atacurile asupra marilor orașe ucrainene în țara vecină, cu bombe și rachete.

Peste 2.000 de civili și-au pierdut viața într-o săptămână de lupte sângeroase, potrivit autorităților din Ucraina. Sunt temeri că după bombardamente ar fi sute de morți, doar la Mariupol, portul din sud. Raidurile aeriene şi cu rachete au continuat şi la Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării.

Rușii pregătesc un atac major în Odesa

În tot acest timp, forțele armatei invadatoare se concentrează și pe încercarea de a cuceri Odesa. Astfel, s-a raportat că mai multe nave de război ruse au pornit din Crimeea cu destinația marelui oraș ucrainean de la Marea Neagră. Un atac amfibiu asupra celui de-al treilea oraș ca mărime al Ucrainei ar putea avea loc joi, au anunțat oficiali americani citaţi de corespondentul FOX News la Pentagon. Din primele informații, componenţa acestei flotile de asalt ar fi următoarea: 4 transportoare de trupe şi 3 nave lansatoare de rachete.

Informațiile au fost confirmate de Statul Major al armatei Ucrainene, iar soltații și locuitorii de aici s-au pregătit de ce este mai rău. În tot acest timp, locuitorii construiesc baricade și sunt gata să apere fiecare stradă. De asemenea, este prăpăd în sudul Ucrainei, unde mai multe localități au fost atacate cu temutele rachete rusești de tip Uragan.

Oraș important recucerit de ucraineni

Forțele armate ale Ucrainei au distrus echipamentul armatei ruse și au oprit coloanele de vehicule și echipamente militare în jurul orașului Trosteaneț, din regiunea Sumy. Anunțul a venit din partea șefului administrației militare regionale Dmytro Zhyvytsky. Anterior, orașul Trosteaneț, situat între Sumy și Ohtîrka, fusese ocupat de trupele rusești, care au fortificat zona și au adus multă tehnică militară.

tanc rusesc abandonat
Soldații ucraineni au reușit să distrugă tehnica militară a rușilor la Trosteaneț

Dmytro Zhyvytsky a mai spus că inițial a negociat cu partea rusă în Konotop. Conform negocierilor, militarii ruși au promis că nu vor intra în regiune. Și totuși, Trosteaneț fusese ocupat în întregime de trupele rusești. Acestea au amplasat un sistem de rachete cu aruncătoare de flăcări Buratino, în fața secției de poliție din district. De asemenea, erau staționate în zonă lansatoare multiple de rachete Grad și unități de artilerie autopropulsate. Cu toate acestea, soldații ucraineni au reușit să preia controlul orașului și să distrugă tehnica militară a rușilor.

Ucraina cheamă la „rezistenţă totală”

Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a făcut, joi, un apel la „rezistenţă totală” împotriva trupelor ruse şi la creşterea presiunii asupra duşmanului, transmite EFE, citată de Agerpres.

„A sosit momentul să sporim presiunea asupra duşmanului, care a pierdut iniţiativa. A sosit momentul să trecem la rezistenţa totală”, a transmis Reznikov.

Totodată, un complot de asasinare al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ar fi pregătit de forțele ruse, arată informații ale FSB, făcute publice de grupul de hackeri Anonymous.

Adauga un comentariu