Sanatate

S-a dat alerta în Europa! Decese în masă, în urma unei epidemii extrem de periculoasă pentru bebeluși și persoanele în vârstă

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a dat alerta în Europa Decese în masă în urma unei epidemii extrem de periculoasă pentru bebeluși și persoanele în vârstă
Vaccinul, una dintre soluții

În primul trimestru al anului 2024, țările europene au fost martore la o creștere alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă, înregistrând o cifră de 10 ori mai mare decât în anii precedenți. Această ascensiune bruscă a generat îngrijorări majore printre cadrele medicale, care avertizează asupra posibilității unei epidemii cu impact devastator. Tusea convulsivă, cunoscută și sub denumirea de „tusea de 100 de zile”, amenință să devină o problemă de sănătate publică semnificativă în Europa.

Aproape 60.000 de cazuri de tuse convulsivă au fost raportate de țările Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European în această perioadă, a anunțat miercuri Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, cu 11 decese în rândul sugarilor și opt în rândul adulților mai în vârstă. Mai e un pas până la o epidemie mortală.

Extrem de periculoasă pentru bebeluși și persoanele în vârstă

În Marea Britanie, de exemplu, cazurile de tuse convulsivă ar putea atinge în 2024 un maxim al ultimilor 40 de ani, au avertizat experții, pe fondul creșterii rapide a numărului de cazuri.

Tusea convulsivă, sau pertussis, este o infecție bacteriană a plămânilor și a căilor respiratorii și este endemică în Europa. Ea poate fi foarte periculoasă pentru bebeluși și persoanele în vârstă.

Potrivit ECDC, se așteaptă epidemii mai mari de tuse convulsivă la fiecare 3-5 ani. Circulația tusei convulsive a fost foarte scăzută în timpul pandemiei și a restricțiilor de circulație aferente. Totuși, cifrele sunt încă ridicate din punct de vedere istoric.

Vaccinul, una dintre soluții

În primele trei luni ale anului 2024, au existat deja la fel de multe cazuri ca într-un an mediu între 2012 și 2019. Agenția a precizat că o mare parte din populație a ratat creșterea naturală a imunității împotriva tusei convulsive, deoarece nu a fost expusă la aceasta în timpul pandemiei.

„Este esențial să ne amintim de viețile care sunt în joc, în special cele ale micuților noștri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit a fi sigure și eficiente”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon. Majoritatea țărilor europene imunizează în mod obișnuit copiii împotriva tusei convulsive și multe dintre ele vaccinează, de asemenea, femeile însărcinate pentru a-și proteja bebelușii.

„Pentru majoritatea adulților, tusea convulsivă nu pune în pericol viața, deși poate fi foarte neplăcută. Este vorba de un acces de tuse cronică repetată, care poate fi atât de gravă încât oamenii simt că este o luptă pentru a inspira din nou. Obișnuia să fie mult mai frecventă în secolul trecut, până la introducerea vaccinului. Cu toate acestea, anul acesta se pare că vom vedea mai multe cazuri decât în oricare dintre ultimii 40 de ani”, a declarat Paul Hunter, profesor de medicină la University of East Anglia (UEA).

Profesorul Hunter a declarat că o serie de factori ar putea sta la baza creșterii numărului de cazuri, printre care: scăderea gradului de absorbție a vaccinurilor, reducerea „imunității populației” din cauza scăderii numărului de cazuri legate de măsurile de distanțare socială în timpul pandemiei. (…), scrie retetesivedete.ro.

Principalul risc de deces sau de complicații severe pe termen lung este observat la copiii mici, în special la cei sub trei luni. Această grupă de vârstă este cea mai expusă riscului de deces și de a dezvolta probleme pe termen lung, cum ar fi leziuni cerebrale”, susține specialistul.

Adauga un comentariu