WoW!

S-a dat legea! Cand sunt inundatii nu mai ai voie la crasma

Publicat: 25 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a dat legea Cand sunt inundatii nu mai ai voie la crasma

In situatii de urgenta se pot concentra rezervisti sau chema civili apti de munca pentru servicii in interes public. In Monitorul Oficial nr. 811 din 7 octombrie 2019 a fost publicata Legea nr. 164 pentru modificarea si completarea OUG nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta.

Conform noilor prevederi, conducatorii autoritatilor publice, ai celorlalte persoane juridice, precum si persoanele fizice au obligatia sa respecte si sa aplice toate masurile stabilite in OUG nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, in actele normative conexe, precum si in ordonantele militare sau in ordine, specific starii instituite, informeaza Trustul de Presa al Armatei.

Una dintre masuri dispune ca institutiile cu atributii in domeniul apararii, ordinii puplice si securitatii nationale pot concentra rezervisti pentru instruire si indeplinirea unor misiuni sau pot chema persoane fizice apte de munca pentru prestari servicii in interes public.

In plus, atunci cand se declara stare de asediu sau de urgenta, autoritatile vor avea posibilitatea ca, pe langa alte masuri, sa poata rechizitiona si diverse bunuri. Asadar, in astfel de situatii, reprezentantii armatei au de acum dreptul sa ia din gospodariile oamenilor diverse lucruri, fiind obligati sa le restituie ulterior.

Daca acest lucru nu mai este posibil, armata va fi obligata sa le plateasca proprietarilor contravaloarea acestora. Pe de alta parte, operatorii economici publici sau privati care, prin natura domeniului de activitate, au atributii in realizarea produselor cu destinatie militara, executa reparatii la unele categorii de tehnica militara sau asigura servicii pentru fortele destinate apararii sunt de acum incolo obligati, in respectivele cazuri exceptionale, sa mareasca productia pentru a asigura necesarul de materiale sau serviciile cerute de sistemul militar.

Nerespectarea deciziilor stabilite in timpul starii de asediu si starii de urgenta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 de lei la 5.000 de lei, pentru persoane fizice , si de la 1.000 de lei la 70.000 de lei, pentru persoane juridice.

Adauga un comentariu