Astăzi, 19 martie, s-a dat startul la Programul Rabla 2024. Bugetul total este de 1,3 miliarde lei. Programele se vor desfășura în etape, a doua etapă fiind programată să înceapă în 19 august. Iată care sunt pașii pentru a primi cei 7.000 de lei.
S-a dat startul la Programul Rabla 2024
Din 19 martie 2024, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe.
La Rabla Clasic, prima de casare se menține la 7.000 lei, iar la Rabla Plus, pentru o full-electrică, ecotichetul scade la 25.500. Rabla Plus are buget de peste trei ori mai mare decât Rabla Clasic, Ministerul Mediului dorind să încurajeze cumpărarea de mașini electrice și hibride.
În continuare, pentru Programul Rabla Clasic, prima de casare se menține la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate. Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, și a cărui valoare nu depășeste 60.000 euro, cu TVA inclus.
Noutate în Programul Rabla din acest an
Programul Rabla 2024 vine cu câteva schimbări. Cea mai mare modificare la programul curent se referă la subvenția pentru mașinile electrice, valoarea ei fiind înjumătățită. Tot din 2024, absolut toate mașinile achiziționate prin acest program vor trebui să fie aibă un autocolant. El trebuie să fie vizibil și să arate apartenența la program. Trebuie purtat pe toată perioada de monitorizare a proiectului. În caz contrar, dacă oamenii nu se vor conforma și vor da jos autocolantul, ei ar putea fi obligați să dea înapoi banii.
,,Apare și un element de noutate: începând de anul acesta, autovehiculele achiziționate în cadrul acestor programe vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl mențină până la finalizarea perioadei de monitorizare.”, anunță Administrația Fondului pentru Mediu.
În 2024, statul a redus subvențiile. Astfel, tichetul pentru maşini full electrice valorează 25.500 de lei, iar cel pentru vehicule hibride, 13.000 de lei. Ajutorul va fi acordat numai pentru automobile care costă cel mult 70.000 de euro. În continuare, pentru Programul Rabla Clasic, prima de casare se menține la 7.000 lei.
Rabla Plus, Etapa I, are ca interval de derulare perioada 19 martie – 19 aprilie 2024. Pentru persoane juridice sunt disponibile 140 de milioane de lei, o sumă similară fiind alocată şi pentru UAT-uri şi instituţii publice, respectiv 140 de milioane de lei. Etapa I pentru persoane fizice este deschisă în perioada 19 martie – 18 august 2024. Fondurile disponibile sunt de 420 de milioane de lei.
Etapa a II-a a Rabla Plus se va derula în perioada 19 august – 19 septembrie 2024, persoanele juridice având la dispoziţie 60 de milioane de lei, iar UAT-urile şi instituţiile publice tot 60 de milioane de lei. Etapa a II-a pentru persoane fizice se va derula în perioada 19 august – 25 noiembrie 2024, cu fonduri de 180 de milioane de lei.
În cadrul programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate. Autovehiculele achiziționate în cadrul acestor programe vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl mențină până la finalizarea perioadei de monitorizare.