Local

S-a dublat numărul pacienților din Iaşi care ajung la spital din cauza infecțiilor respiratorii acute

Publicat: 22 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a dublat numărul pacienților din Iaşi care ajung la spital din cauza infecțiilor respiratorii acute
În ultima săptămână, la Iași s-a dublat numărul pacienților care au necesitat internare în spital din cauza infecțiilor respiratorii acute

În ultima săptămână, la Iași s-a dublat numărul pacienților care au avut nevoie internare în spital din cauza infecțiilor respiratorii acute

Astfel, în perioada 8 ianuarie – 14 ianuarie 2024, 382 de persoane cu infecții virale ale căilor respiratorii superioare, pneumonii sau gripă au avut nevoie de îngrijire spitalicească. În acest interval s-au înregistrat 6.792 de cazuri de infecții respiratorii acute, ceea ce înseamnă că 5,62 la sută din totalul de persoane au avut nevoie de internare.

La Iași, tot mai mulți pacienți ajung la spital din cauza infecțiilor respiratorii acute

În intervalul 8 ianuarie – 14 ianuarie 2024, la Iași au fost înregistrate 6.792 de cazuri de infecții respiratorii acute. Din totalul de persoane care s-au confruntat cu această afecțiune, 382 au avut nevoie de internare.

„Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în săptămâna 08 – 14.01.2024 s-au înregistrat 6.792 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 29,59 % mai multe față de săptămâna anterioară (4782): 5.457 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.163 sunt pneumonii și 172 sunt cazuri de gripă. În intervalul de timp menționat nu s-au înregistrat decese cauzate de gripă. Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru IACRS, gripă și pneumonii este la grupa de vârstă 15-49 ani. De asemenea, în săptămâna 08 – 14.01.2024, au fost raportate 382 de internări, cu 54 mai multe față de săptămâna precedentă, reprezentând 5,62 % din numărul total de cazuri: IACRS (infecții virale ale căilor respiratorii superioare) – internări – 147; Pneumonii – internări – 143; Gripe – internări – 92”, au transmis reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

Peste 52 de mii de ieşeni s-au vaccinat antigripal

 pacient pe un pat de spital
În perioada 8 ianuarie – 14 ianuarie 2024, 382 de persoane cu infecții virale ale căilor respiratorii superioare, pneumonii sau gripă au avut nevoie de îngrijire spitalicească

De la începutul campaniei de vaccinare antigripală s-au imunizat 52.491 de ieșeni, 51.321 au beneficiat de vaccin antigripal compensat 100 la sută sau 50 la sută, iar 1.170 au plătit serul din propriii bani. Vaccinarea antigripală este modalitatea cea mai la îndemână de prevenție a gripei alături de metodele nespecifice, precum igiena corespunzătoare, evitarea aglomerațiilor și a contactului cu persoanele bolnave care prezintă simptome ale infecției cu virusul gripal. Aceasta reduce semnificativ spitalizările și decesele cauzate de gripă și pneumonii, numărul solicitărilor la serviciile de ambulanță, al consultațiilor și al vizitelor la domiciliu, al concediilor medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute.

„Cu privire la vaccinarea antigripală, conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie și până astăzi, 18 ianuarie 2024, s-au vaccinat 52.491 de persoane din județul Iași, din care 51.321 au beneficiat de vaccin antigripal compensat 100% sau 50%, pe baza rețetelor eliberate de medicul de familie sau medicului specialist cu care s-au prezentat la oricare farmacie în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar restul de 1.170 au beneficiat de vaccin prin achiziție proprie de la aceste farmacii”, au transmis reprezentanții DSP Iaşi.

La Iași, numărul de cazuri de infecții respiratorii acute este în creștere, iar pentru a reduce riscul îmbolnăvirii și al internării în spital, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și cele cu boli cronice ar trebui să se vaccineze antigripal.

Adauga un comentariu