International

S-a încheiat erupţia celui mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa. USGS: „Nu ne așteptăm la o reluare a activității eruptive”

Publicat: 14 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a încheiat erupţia celui mai mare vulcan activ din lume Mauna Loa. USGS Nu ne așteptăm la o reluare a activității eruptive
S-a încheiat erupţia celui mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa

Marţi, 13 decembrie 2022, Institutul american de geofizică (USGS) a anunţat că s-a încheiat erupţia celui mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa. Situat în statul american Hawaii, vulcanul a intrat în faza de erupţie în noaptea de duminică spre luni, 27 – 28 noiembrie 2022.

Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a erupt pentru prima dată după 38 de ani, în zona Rifului de Nord-Est, pe 29 noiembrie 2022. Timp de două săptămâni vulcanul a emis tone de gaze vulcanice şi filamente de lavă foarte subţiri.

S-a încheiat erupţia celui mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa

Traseul lavei nu a pus în pericol proprietăţile care se afla pe insula americană.

„Mauna Loa nu mai este în faza de erupţie”, au anunţat cercetătorii de la USGS în cel mai recent buletin al instituţiei americane.

De altfel, s-a înregistrat o ameninţare pentru un drum principal de pe insula după ce lava s-a oprit în fisurile pe flancul nord-estic al vulcanului.

„Lava ce alimenta ultima fisură încă activă a încetat să mai iasă la suprafaţă pe 10 decembrie, iar emisiile de dioxid de sulf au scăzut până la niveluri apropiate celor de dinaintea erupţiei”, a explicat USGS, subliniind că activitatea seismică asociată „a scăzut şi ea considerabil”.

Chiar dacă scurgerile de lavă se vor raci, unele „zone incandescente” ar putea să fumege încă o perioadă de timp.

„Cu toate acestea, nu ne aşteptăm la o reluare a activităţii eruptive, ţinând cont de comportamentul vulcanului cu ocazia erupţiilor precedente”, au concluzionat specialiştii americani.

În perioada de erupție, persoanele care suferă de boli respiratorii au fost sfătuite de către autorități să rămână în case.

„Oamenii cu boli respiratorii ar trebui să rămână în casă pentru a evita inhalarea particulelor de cenușă, iar cei care ies trebuie să își acopere gura și nasul cu o mască”, a avertizat autoritățile din Honolulu. „Posibilă daune aduse culturilor și animalelor. Daune minore ale echipamentelor și infrastructurii. Vizibilitate redusă. Poate fi necesară o curățenie pe scară largă”, au mai anunțat autoritățile.

Mauna Loa a erupt după 38 de ani

Mauna Loa, cel mai mare munte de pe Pământ, în cea ce privește volumul și suprafața acoperită; și unul din cei cinci vulcani care formează insulele Hawaii din Stale Unite din Oceanul Pacific, nu a intrat în faza de erupţie din 1984. Atunci, a emis lava timp de 22 de zile şi a provocat scurgeri de roci topite. Din 1943 a cunoscut 33 de erupţii. Vulcanul a intrat în faza de erupție după 38 de ani.  Mauna Loa este un vulcan activ cu un volum estimat de aproape 75.000 km cubi.

De asemenea, au fost anulate şi câteva zboruri. În prima zi, Compania Soutwest Airlines a anulat cinci zboruri către şi dinspre Honolulu.

„Pasagerii cu zboruri către Aeroportul Internațional Hilo (ITO) sau Aeroportul Internațional Ellison Onizuka Kona de la Keahole (KOA) ar trebui să se consulte cu compania aeriană înainte de a se îndrepta către aeroport din cauza activității vulcanice de la Mauna Loa”, potrivit unui aviz al companiei.

Așadar, reiterăm faptul că ieri s-a încheiat erupţia celui mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa.

Adauga un comentariu