Actualitate

S-a limitat focarul de infecție cu coronavirus la Spitalul de Neurochirurgie! Secția de la care a pornit totul a fost închisă și decontaminată. Din 500 de teste, 38 au fost pozitive

Publicat: 26 mai 2020
ALT=
Lucian Eva: „Ne pregătim de noi investiții“

La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” (Neurochirurgie) Iași s-a limitat focarul de infecție cu coronavirus. Pentru a fi sigur că focarul este izolat, secția de la care a pornit este închisă și a fost decontaminată. Totodată, pentru siguranță, personalul medical a fost reinstruit. Managerul unității, dr. Lucian Eva, a anunțat că au fost luate în calcul mai multe variante, printre care și carantinarea

Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, a anunțat ieri (25 mai- n.r.) că focarul de infecție cu coronavirus a fost limitat. Întreaga secție, Secția II de Neurochirurgie, a fost închisă și a fost decontaminată. Peste 500 de persoane, dintre care medici, asistenți, infirmiere și pacienți au fost testați. În urma testării, 38 de persoane au avut rezultat pozitiv la testul de depistare a infecției cu COVID-19, o infirmieră de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Neurochirurgie Iași fiind pozitivată în cursul zilei de ieri.

„În acest moment, focarul este izolat, secția este închisă, s-au făcut decontaminări, iar tot personalul a fost instruit, din nou, așa cum a funcționat foarte bine și în perioada de stare de urgență. Pe toata perioada de urgență, în spital nu au existat cazuri pozitive, în condițiile în care am tratat pacienți din toate focarele epidemiologice”, a specificat Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Dr. Lucian Eva a luat în considerare carantinarea spitalului. Asta ar însemna ca sute de pacienți cu afecțiuni grave să nu mai poată fi tratați

Dr. Lucian Eva, managerul unității medicale, a luat în calcul mai multe variante, inclusiv carantinarea spitalului. Din cauza faptului că Spitalul de Neurochirurgie este spital regional și deservește un număr mare de pacienți, întreruperea activității ar însemna să refuze cazuri grave.

„S-au luat în calcul multe variante, inclusiv carantinarea, dar sunt discuții la nivel de DSP Iași cu care avem și am avut o colaborare bună. Ținând cont de situația spitalului, acesta fiind un spital regional, care tratează patologii complexe din Moldova, faptul că astăzi sunt cazuri în Suceava și la Vaslui, pacienți cu fracturi, tumori, am luat decizia corectă de a ne continua munca să ne facem datoria, suntem medici și pentru asta am fost pregătiți, fie și în contextul epidemiologic actual. Circuitele spitalului sunt făcute în continuare, pacienții sunt testați, vom face o retestare la cei care au fost deja testați joi, vineri, să vedem dacă sunt negativi. Vreau să mai adaug că spitalul nu a dus lipsă de materiale necesare, de tot ce înseamnă materiale de protecție. S-au efectat aproximativ 500 de teste, mai sunt astăzi de testat aproximativ 100”, a menționat dr. Lucian Eva.

Spitalul CF a suplimentat cu 20 de paturi secția de COVID-19. Angajații Spitalului de Neurochirurgie au fost internați acolo

Pacienții care au fost infectați cu coronavirus în incinta Spitalului de Neurochirurgie au fost internați în secția special amenajată de dinainte de începerea pandemiei. O parte dintre cadrele medicale infectate cu coronavirus au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase, iar o parte la Spitalul „Căi Ferate”. Din cauza numărului crescut de pacienți transferați către Spitalul CF, dr. Mihai Glod, managerul unitații medicale, a decis să crească capacitatea cu încă 20 de locuri.

„Am fost nevoiți să creștem capacitatea de la 50 la 70 de paturi din cauza celor două focare de la Spitalul de Neurochirurgie și Spitalul „Sf. Maria”. Numai astăzi (25 mai- n.r) am primit 12 pacienți. Discutasem încă de dinainte de a deveni spital suport COVID despre posibilitatea extinderii paturilor. Suntem ocupați în acest moment la capacitate maximă. Am atins un alt vârf la finalul săptămânii trecute și sperăm să vedem o pantă descendentă. Recomandăm ieșenilor să se comporte ca și cum am fi în starea de urgență, pentru a limita cât mai mult numărul de cazuri”, a specificat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF.

La Spitalul de Boli Infecțioase, ieri, 25 mai, erau 12 locuri libere pe întreaga secție de pacienți pozitivi și doar două locuri din 9 pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

Adauga un comentariu