Actualitate

S-au răzvrătit! După ce au fost la un pas de a-și pierde casa, doi soți din Iași vor despăgubiri! Cer o sumă uriașă drept daune!

Publicat: 18 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-au răzvrătit După ce au fost la un pas de a-și pierde casa doi soți din Iași vor despăgubiri Cer o sumă uriașă drept daune

Doi ieșeni au fost pe cale să rămână fără casă, după ce banca a demarat o executare silită. Cei doi soți au contestat executarea și au avut câștig de cauză în instanță. Ei afirmă că și-au achitat ratele la timp. Aceștia spun că locuința le-a fost evaluată pentru a fi vândută. Acum, cei doi au dat în judecată banca. Ei cer daune morale de aproape 600.000 de lei. Reprezentanții băncii solicită respingerea acțiunii

Proces incendiar, pe rolul instanțelor ieșene! Doi ieșeni, soț și soție, au dat în judecată o bancă din România.
Astfel, Daniela și Iulian M. le solicită magistraților din cadrul Tribunalului Iași să oblige Banca Transilvania la achitarea unor daune morale în valoare de 123.476 de franci elvețieni (571.057 de lei). Următorul termen de judecată al ineditului proces a fost stabilit pentru data de 5 noiembrie 2019.

Executare silită „cu cântec”

Reclamanții au precizat că, pe 29 septembrie 2008, au contractat un împrumut de la Volksbank. Aceasta a fost preluată ulterior de Banca Transilvania. Soții au optat pentru un credit în franci elvețieni, deoarece era cea mai convenabilă monedă atunci. Numai că, spun reclamanții, drept urmare a dificultăților financiare și a ratelor restante, ei au încheiat pe 17 mai 2012 un angajament de plată. Prin acel act, ei și-au asumat obligația de a achita lunar o rată de 635 de franci elvețieni. „Chiar dacă am trecut printr-o perioadă foarte dificilă, neavând locuri de muncă și cu un copil minor, am făcut eforturi însemnate și ne-am respectat în fiecare lună obligația de plată. Însă, pe 12 ianuarie 2014, Volksbank a solicitat executarea silită pentru suma de 123.476 de franci elvețieni. Executarea silită a ajuns într-un stadiu avansat, inclusiv la evaluarea imobilului nostru, pentru a fi scos la vânzare”, au precizat cei doi soți în fața instanței.

„Banca ne-a adus grave prejudicii!”

Reclamanții au mai spus că ei au contestat executarea silită, iar pe 14 martie 2016, Judecătoria Iași le-a admis acțiunea. Judecătorii au dispus anularea actelor respective. Mai mult, sentința a rămas definitivă prin neapelare. „Considerăm că banca ne-a adus grave prejudicii morale printr-o executare silită făcută cu rea-credință. Acesta este și motivul pentru care solicităm daune morale în aceeași sumă pentru care banca a demarat procedurile de executare silită. Prejudiciul este, astfel, echitabil și rezonabil”, au mai arătat reclamanții.

Ce au spus reprezentanții băncii

De cealaltă parte, reprezentanții băncii le-au cerut judecătorilor ieșeni să respingă acțiunea. Cei doi reclamanți au fost avertizați că trebuie să achite o taxă de timbru în valoare de 8.775 de lei. Aceștia au cerut ajutor public judiciar.
Ei au arătat că nu au obținut venituri în ultimele luni. Instanța a admis această solicitare și i-a scutit pe cei doi soți ieșeni de la achitarea taxei de timbru. Reprezentanții instituției bancare au mai susținut că, de fapt, reclamanții ar încerca să se îmbogățească fără justă cauză. „Solicităm respingerea acțiunii, ca nefondată. Trebuie să existe un prejudiciu real și efectiv produs. De asemenea, reclamanții trebuie să dovedească producerea prejudiciului, dar și legătura de cauzalitate între presupusul prejudiciu și fapta băncii. Nu poate fi reținută în sarcina băncii comiterea vreunei fapte ilicite pentru că a demarat executarea silită în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă. Prin daunele morale solicitate, se încearcă îmbogățirea fără justă cauză”, au menționat cei de la Banca Transilvania în instanță.

Adauga un comentariu