Actualitate

Salariile angajaţilor Metrorex se majorează de la 1 noiembrie

Publicat: 30 oct. 2020
Metrorex București

Salariile angajaţilor de la Metrorex ar urma să crească de la începutul lunii viitoare, însă majorarea nu este văzută cu ochi buni de Consiliului de Administrație al companiei.

Cei aproape 5.500 de angajaţi ai Metrorex ar putea primi, de la 1 noiembrie, salarii mai mari cu sume cuprinse între 150 şi 1.575 de lei, în urma unei negocieri pentru noul contract colectiv de muncă.

Creşterile de salarii, agreate de directorul companiei cu sindicatele, nu sunt bine văzute şi de membrii Consiliului de Administrație care spun că nu sunt de acord cu aceste majorări.

Potrivit unei decizii din 27 octombrie, membrii CĂ spun că nu susțin această negociere privind contractul colectiv de muncă pentru 2020 – 2021, contract care a fost deja înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

În document, se arată că păspunderea pentru consecințele financiare și economice cu efect asupra companiei cade exclusiv în sarcina comisiei de negociere.

Pentru acest an, Metrorex estimează o pierdere de 328 milioane de lei, în condițiile unor venituri reduse cauzate de pandemie.

Potrivit legii, în perioada stării de alertă, contractele colective de muncă se prelungesc, astfel că nu este nevoie de o renegociere a lor.

O nouă avarie la metroul din Drumul Taberei

O avarie la o conductă Apa Nova a generat acumulări de apă în zona accesului din strada Valea Oltului a staţiei de metrou Valea Ialomiţei, informează Metrorex.

„Metrorex informează că, din cauza unei avarii la o conductă a furnizorului de utilităţi Apa Nova, s-au produs mici acumulări de apă în zona accesului din strada Valea Oltului, a staţiei de metrou Valea Ialomiţei. În acest moment, angajaţii Apa Nova intervin pentru remedierea situaţiei”, precizează sursa citată.

În urmă cu câteva zile, pe 1 octombrie, Metrorex anunţa că, în staţia de metrou Eroilor 2, din cauza unei avarii la o conductă de la nivel vestibul, s-au înregistrat uşoare acumulări de apă pe peron, spre zona centrală, însă circulaţia trenurilor s-a desfăşurat în condiţii normale.

Magistrala de metrou M5, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv staţia şi depoul Valea Ialomiţei, a fost dată în folosinţă cu călători pe 15 septembrie 2020. Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv staţia şi depoul Valea Ialomiţei, este finanţată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%).

Lucrările la acest proiect de investiţii au început în noiembrie 2011, iar valoarea proiectului, aprobat prin HG nr. 374/2019 este de circa 3,2 miliarde de lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de circa 2,3 miliarde de lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de aproximativ 2 miliarde de lei, conform Metrorex.

Adauga un comentariu