Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut ieri, 25 iulie 2022, un anunţ important pentru toţi romanii. Astfel, de la 1 ianuarie 2023 salariul minim pe economie va fi majorat.
Guvernul condus de Nicolae Ciuca va începe negocierile cu mediul de afaceri pentru a intra în vigoare această decizie începând cu prima zi a anului viitor.
Ministrul Marius Budăi anunţă că salariul minim pe economie va fi majorat
Marius Budăi, ministrul Muncii, a menţionat faptul că este absolut necesar să se găsească o soluţie pentru că de la 1 ianuarie 2023 să fie majorat salariul minim pe economie.
„Trebuie să găsim o soluție de majorare a salariului pentru că situația este extrem de complicată. Până la sfârșitul anului mi-am propus să am această discuție cu partenerii sociali astfel încât de la 1 ianuarie să intre în vigoare, dacă găsim o soluție să fie o majorare a salariului minim”, a declarat ministrul Marius Budăi.
Mai mult decât atât, Marius Budăi a debatut şi subiectul pensiilor. Oficialul a declarat că 9,4 la sută contribuie la sărăcirea seniorilor români.
„9,4% este un procent antiromânesc care practic contribuie la sărăcirea seniorilor României. Într-o analiză pe care am făcut-o la nivel de PNRR-ul ale statelor membre din Uniunea Europeană, dar și a legislațiilor naționale, nu am găsit absolut nicăieri, dar absolut nicăieri, o asemenea plafonare cu cheltuielile sociale. Suntem în dinamică cu discuțiile cu Uniunea Europeană”, a mai spus Marius Budăi, ministrul Muncii.
Ce spune Marius Budăi despre voucherele sociale
Vă aducem aminte că voucherele sociale sunt acordate doar pensionarilor din sistemul public de pensii, persoane aflate în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiari de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu suma de 1.500 lei.
De asemenea, acestea sunt înmânate persoanelor încadrate în grad de handicap grav, accentuat său mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiilor monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiilor care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanelor fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Înainte de fiecare alimentare a tichetului social, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va actualiza lunar listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.
Pensiile ar putea fi recalculate
Tot duminică, ministrul a menţionat ca pensiile ar putea fi recalculate pentru a rezolva inechităţile din acest sistem.
„La sfârșitul anului 2022 trebuie să avem legea gata. Eu cred că ar trebui să închidem discuțiile cu Comisia Europeană, cu unii care au crezut că pot condamna românii la sărăcie până în 2070, pentru că este o utopie să crezi că poți introduce toate pensiile din România într-un procent de 9,4 şi să rezolvi inechitățile din sistem.
Pentru rezovarea inechităţilor avem nevoie de cadrul legislativ, îl avem, lucrăm acum cu Banca Mondială şi Comisia Europeană la acel contract de asistenţă cuprins în PNRR şi dacă vom putea găsi elemente prin care să îmbunătăţim formula de calcul cu siguranţă o vom face, iar pasul al doilea este impactul financiar.”, a declarat Marius Budăi.
Astfel, cel mai important anunț făcut de ministrul Marius Budăi a fost acela al creșterii salariului minim pe economie.
La munca tinerei!