Pentru mulți dintre noi nu există Sărbători fără salată beof sau salată boeuf, depinde cum vrei să pronunți. Chiar dacă denumirea conține cuvântul „boeuf“, care în limba franceză înseamnă „vită“, la noi salata boeuf nu conține carne de vită. Mai mult, salata care nu lipsește de pe mesele de sărbătoare la români are legătură cu salata rusească numită șuba.
Indiferent de originea acestei salate, cu siguranță ea este printre preferințele românilor atunci când vine vorba despre mâncărurile de sărăbători.
Fie că este făcută cu carne de pasăre, rață, curcan sau chiar porc, salata boeuf este foarte gustoasă și foarte ușor de făcut de orice gospodină la ea acasă, fără a avea prea multe cunoștințe gastronomice.
De precizat faptul că înainte de Revoluție, când se găsea foarte greu carne de pasăre sau de porc, gospodinele improvizau și făceau salata cu parizer. Chiar dacă nu aveau la dispoziție ingredientele pe care și le-ar fi dorit era erau motive de bucurie și lipsurile nu trebuiau lăsate să umbrească atmosfera creată de sărbători.
Salată beof: Ingredientele unui gust fabulos de Sărbători
Pentru a prepara salata de boef sau salata de beouf aveți nevoie de 1,5 kg cartofi, 500 g morcov, 500 g castraveți murați, 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac, jumătate rădăcină de țelină mică, preferabil să fie cât mai naturală pentru a da aroma pe care o doriți, 700 g carne (preferabil este să fie rasol de vită, dar la noi, în cele mai multe cazuri se folsoește pipet de pui, 1 bucata os de vită cu măduvă, 1 lingură de muștar, 500 g maioneză, sare și piper.
În mod normal, baza acestei salate de beouf sau salată de boeuf ar trebui să fie o supă limpezi din rasol de vită și multe zarzavaturi.
Toate legumele se fierb în supa de carne de vita, nu separat într-o altă cratiță, tocmai pentru a avea un gust deosebit. De precizat că zarzavaturile n use pun la fiert odată cu carnea de vită pewntru a nu risca să se zlămăcească. Aceastea se adaugă în supă după aproximativ o oră din momentul în care ați pus supa de vită la fiert.
În cazul în care nu doriți să mai puneți carnea de vită fiartă în supă, puteți opta pentru o salată făcută doar din zarzavaturi și atunci obțineți o delicioasă salata a la russe.
Dacă puneți și carnea în salată veți obține o adevărată salată de boeuf.
Salată boeuf: Gustul de la mama acasă
Mama, la fel ca orice altă gospodină nu punea carnea de vită ci folosea piept de pui. Procesul tehnologic este același, doar că în loc de carne de vită se pune piept de pui.
După ce carnea și legumele erau fierte, mama le lăsa să se răcorească. Zarzavaturile din supă, cartofii fierți și decojiți, dar carnea le lăsa la scurs. Pe masă, mama avea mazărea scursă dintr-un borcan, castraveții murați, crocanți și aromați, perfect pentru a fi tocați adăugați în salată.
Mama toca totul în cubulețe cu latura de 0,5 cm, inclusiv castraveții.
Separat, mama pregătea maioneza având grijă să pună la fiecare gălbenuș câte 2 lingurițe de muștar și 70 ml de ulei pentru fiecare gălbenuș.
După ce era gata maioneza, mama o adăuga în castronul mare plin cu zarzavaturile și carnea tocate, o potrivea de sare și amesteca bine cu lingura de lemn având grijă să nu zdrobească cubulețele.
Pentru ca toate gusturile să se întrepătrundă, iar finalul să fie desăvârșit, caserolele în care se pune salata de boef sau salata de boeuf mama o lăsa peste noapte la frigider. Dimineața, fiecare se gândea doar cu gândul la senzaționala salată de boeuf.
Ornament salata boeuf: Lasă-ți imaginația să „zburde“
Pentru ornarea salatei de boeuf mama folsoea o maioneză mai densă, în care punea o idee mai mult ulei atunci când o făcea. cu mai mult ulei. De obicei, ea făcea o maioneză din 2 gălbenușuri cu 2 linguri de muștar și 250 ml de ulei.
Pentru decor, mama folosea gogoșari murați decupați în discuri mici de 1 cm, castraveți murați tăiați rondele, 2-3 ouă fierte tari tăiate felii, niște măsline negre tăiate feliuțe subțiri și niște frunze de pătrunjel verde.
Cât privește ornarea, mama obișnuia să facă tot felul de desene care să ne ducă cu gândul la Crăciun și Revelion, la Sărbători și să ne aducă zâmbetul pe chipuri.