Salata de ciuperci cu usturoi și maioneză este perfectă ca aperitiv. Ea poate fi servită la orice petrecere pe parcursul anului, dar este deosebit de bună mai ales în timpul iernii. Aceasta este o rețetă delicioasă și super ușor de făcut, preparată în mod tradițional în România.
Multe dintre gospodine caută rețete care mai de care mai speciale pentru cei dragi. Majoritatea dintre acestea își doresc să le ofere pofticioșilor preparate deosebite care să fie pe placul tuturor membrilor familiei. Această salată se face rapid, simplu și din puține ingrediente.
Salată de ciuperci cu usturoi și maioneză
Românii iubesc usturoiul într-o mulțime de alimente, le place și mărarul. Cu toate acestea, dacă nu dorești să pui atât de mult usturoi, nu e ezita să adaptezi rețeta la gustul tău. Poți servi această rețetă pe felii subțiri de baghetă sau pe pâine proaspăt coaptă, sau pur și simplu pune bolul pe masă și permite invitaților să se servească singuri.
La această rețetă poți folosi orice fel de ciuperci îți place, proaspete, gătite sau la conservă. Cel mai simplu și cel mai comod mod de a face salata este cu ciuperci din conservă. De asemenea, ciupercile champignon sau portobello merg bine pentru rețetă. Totuși, dacă dorești să folosești ciuperci proaspete, fierbe-le în apă sărată timp de 5-10 minute până de înmoaie, apoi scurge-le foarte bine, după care pot fi folosie.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 conserve de ciuperci, 150 de grame de maioneză, 2 căței de usturoi zdrobiți și 1 linguriță de mărar proaspăt sau uscat. Deschide conservele de ciuperci și scurge tot lichidul, apoi stoarce-le pentru a elimina excesul de umiditate.
Taie ciupercile și pune-le într-un castron mediu, apoi adaugă usturoiul zdrobit, mărarul și maioneza. Amestecă ușor toate ingredientele, apoi salata de ciuperci cu usturoi și maioneză poate fi servită rece pe felii de baghetă proaspătă sau altă pâine proaspătă.
Dacă folosești ciuperci proaspete, pune un kilogram de ciuperci în apă sărată și adu totul la fierbere. Fierbe la foc mic timp de 5-7 minute până când ciupercile sunt moi, apoi se scot, se scurg și se folosesc în salată.
De ce ar trebui să mănânci ciuperci
Sărace în calorii și bogate în antioxidanți, fibre, minerale și vitamine din complexul B, ciupercile au fost considerate „hrana lui Dumnezeu” sau un „elixir al vieții”. Ciupercile sunt considerate ca fiind printre cele mai bune alimente cu proprietăți antiinflamatorii. Inflamația cronică din organism este legată de afecțiunile autoimune și de bolile cronice, printre care se numără bolile de inimă, cancerul și bolile neurodegenerative, precum Alzheimer.
S-a constat că mai mulți compuși bioactivi, precum beta-glucanul, care se găsesc în ciuperci au proprietăți antiinflamatorii, care pot proteja împotriva mai multor boli. Ciupercile sunt sărace în calorii și au un indice glicemic scăzut.
Și, deși cercetările sunt limitate, studiile au arătat că prezența unor compuși naturali din ciuperci ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin inhibarea absorbției glucozei. De asemenea, aceștia pot îmbunătăți atât funcția pancreatică, cât și eliberarea de insulină. Ciupercile pot fi, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D. Cercetările au arătat o legătură între aportul scăzut al vitaminei D și rezistența la insulină.
Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc major pentru bolile de inimă. O analiză recentă arată că ciupercile conțin compuși bioactivi care ajută la reducerea tensiunii arteriale. Unii dintre acești compuși relaxează vasele de sânge, ceea ce favorizează circulația. Prin urmare, este sănătos să mănânci o salată de ciuperci cu usturoi.