Dacă te întrebi ce poți să mai prepari pentru cei dragi, ei bine, poți încerca o rețetă de salată de conopidă cu maioneză și usturoi. Este o rețetă simplă și delicioasă, perfectă pentru una dintre gustările zilei.
Conopida este una dintre legumele foarte apreciate, atât pentru proprietăți cât și pentru versatilitate. Poți prepara din conopidă o mulțime de rețete culinare, simple și delicioase. Poți prepara supe și ciorbe, salate și aperitive, mâncăruri scăzute și murături. Cele mai apreciate rețete sunt cele de murături, urmate de rețetele de supe creme și de aperitive.
Salată de conopidă cu maioneză și usturoi
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 conopidă de mărime medie; 2 litri de apă; 1 lingură de sare. Iar pentru maioneza cu usturoi de 1 gălbenuș de ou crud; 1 gălbenuș de ou fiert; 2 linguri de muștar; sucul de la 1/2 lămâie; 350-400 ml de ulei de floarea soarelui; 3 căței de usturoi; sare și piper după gust; verdeață pentru decorul salatei. Primul pas pentru prepararea salatei constă în pregătirea conopidei. Aceasta necesită curățare, spălare și fierbere. Între timp, te poți ocupa și de prepararea maionezei cu usturoi, care nu-ți răpește mai mult de 5 minute.
Desfă conopida în buchețele și clătește-le bine cu apă rece. Clătește-le și prin interior, pentru a elimina toate impuritățile adunate în timpul dezvoltării. Pune o oală cu apa la fiert, iar când atinge punctul de fierbere adaugă sarea. Amestecă bine până când se dizolvă, apoi adaugă buchețelele de conopidă.
Fierbe buchețelele de conopidă pentru 12-15 minute, atât cât să se pătrundă, dar să rămână ușor crocante. Apoi transferă-le într-o sită și lasă-le la scurs. Sarea adăugată în apa care fierbe ajută conopida să se pătrundă mai repede. În același timp, îi potențează și gustul.
În timpul cât conopida fierbe, poți prepara maioneza cu usturoi. Curăță usturoiul și pisează-l cu puțină sare. Pune în bolul mixerului cele două gălbenușuri și muștarul Adaugă usturoiul pisat și pornește mixerul.
Amestecă ingredientele din bol picurând și câte puțin din ulei. Pe parcurs ce maioneza devine consistentă, adaugă suc de lămâie și puțină apă minerală. Apa minerală adăugată oferă maionezei un plus de cremozitate, dar mai diminuează și din gustul intens de ulei. Adaugă sare și piper după gust, dar ține cont că și conopida este ușor sărată.
Când buchețelele de conopidă s-au răcit, toacă-le mărunt și amestecă-le cu maioneza cu usturoi. Pune delicioasa salată de conopidă cu maioneză și usturoi la frigider pentru 30 de minute, înainte de a o servi. Astfel, toate aromele vor avea timp să se întrepătrundă, iar salata va fi mai gustoasă. În timpul servirii, pentru un plus de prospețime, decorează salata cu verdeață.
Beneficiile consumului de conopidă
Conopida este o legumă cu un conținut bogat în vitamine și minerale importante pentru organism, printre care: vitamina C, vitamina K, vitamina B6, folat, acid pantotenic (vitamina B5), potasiu, mangan, colina, magneziu și fosfor.
Vitamina C, de exemplu, este esențială pentru sănătatea pielii și sistemului imunitar, în timp ce vitamina K este crucială pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui. Manganul și magneziul, pe de altă parte, sunt minerale esențiale pentru funcția metabolică, în timp ce fosforul joacă un rol cheie în sănătatea oaselor și a dinților.
Conopida mai este și o sursă excelentă de fibre. Acestea ajută la menținerea unei digestii sănătoase, reducând riscul de tulburări digestive. Mai mult, fibrele promovează creșterea bacteriilor bune în intestin, contribuind la un echilibru sănătos al florei intestinale, la reducerea inflamației în organism și la scăderea riscului de boli precum demența, obezitatea sau bolile cardiovasculare.
Conopida se mai remarcă prin conținutul său ridicat de apă (aproximativ 92%), care o face un aliat excelent când vine vorba de hidratarea adecvată a organismului, precum și prin proprietățile sale antioxidante, care protejează organismul de leziunile celulare legate de boli, precum cancerul.
Un compus semnificativ este indol-3-carbinolul, despre care cercetătorii cred că poate bloca creșterea celulelor canceroase și preveni formarea tumorilor. Totodată, conopida conține glucozinolați, substanțe care ajută la prevenirea cancerului, protejând celulele de deteriorare și având efecte antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene. Conopida mai conține și sulforafan, un compus vegetal studiat pentru efectele sale în prevenirea bolilor de inimă și diabetului. Prin urmare, ai toate motivele să faci o salată de conopidă cu maioneză și usturoi.