Salata de roșii coapte este o reteță veche de vremea bunicilor, este foarte populară mai ales în zona Olteniei. Merge foarte bine ca garnitură la iahnia de fasole, carne pe grătar sau la cuptor și pe pâinea prăjită.
Unele legume devin adevărate miracole pentru sănătate atunci când sunt preparate la cald. Chiar dacă e bine să consumăm cât mai multe legume şi fructe crude, unele dintre acestea sunt mai sănătoase când sunt gătite. Şi asta pentru că valorile nutriţionale cresc odată ce sunt preparate la cald.
Rețeta pentru salata de roșii coapte
Salata de roșii coapte se face foarte repede deoarece nu este absolut deloc complicată. Totul este să ai răbdare să le pui la copt în cuptor sau pe grătar până se rumenesc bine.
Pentru salată ai nevoie de următoarele ingrediente: în jur de opt roșii; ardei gras; 6 căței de usturoi; o ceapă mare; pătrunjel și 2 linguri ulei de măsline sau de floarea soarelui, după gust. Peste ele toarnă două lingurițe oțet balsamic, două linguri de ulei, sare, piper și ardei iute tot copt.
Se spală bine roșiile iar ardeii se taie bucăți mai mari. Se pun toate pe hârtie de copt într-o tavă, se presară piper, sare și ulei de măsline apoi se bagă totul la cuptor pentru 20 de minute, până se rumenesc. Roșiile se pot pune la copt și pe grătar, în funcție de posibilități.
După ce s-au copt legumele, se pun într-un castron, apoi se toacă ceapa și se pune peste roșiile coapte. Separat se amestecă pătrunjelul tocat mărunt cu usturoiul pisat, oțetul, uleiul, sare și piperul. Se toarnă acest dressing peste legumele coapte și dacă îți place mai picant, poți adăuga și un ardei iute copt, pe care îl vei tăia mărunt.
De ce sunt roşiile mai sănătoase dacă le gătim
Pentru a beneficia de proprietățile lor, legumele trebuie preparate cât mai sănătos, adică fierte, gătite la cuptor sau la grătar. Specialiștii spun că structura celulară a acestor alimente se descompune, iar nutrienții sunt absorbiți mai ușor în organism. Prima pe lista celor mai benefice legume gătite se află roșia.
Cea mai folosită legumă își mărește cantitatea de licopen cu 35% dacă este gătită. Acest antioxidant, care le oferă tomatelor culoarea roșie, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de sân și de plămâni. Licopenul are un rol important și în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Licopenul este un pigment vegeal din familia carotenoidelor, care oferă culoare legumelor, dar care are și caracteristici excepționale, principala fiind aceea că este un antioxidant puternic.
Spre deosebire de alte fructe și legume al căror conținut nutritiv se reduce atunci când sunt tratate termin, distrugerea cantității de vitamina C, în cazul roșiilor, în urma acestui proces, se păstrează proprietățile lor antioxidante și are loc creșterea concentrației de licopen. Mai mult, studiile au confirmat că organismul absoarbe mult mai bine licopenul din tomatele tratate termic.
Și ciupercile fac parte din categoria alimentelor care sunt mai sănătoase și mai sigure atunci când sunt gătite. Acestea se digeră greu dacă sunt consumate crude și pot cauza probleme de sănătate. În momente în care sunt consumate gătite, nutrienții ajung în organism fără toxinele pe care le pot conține.