Prima pagină » Culinar » Salata Mimoza – Rețetă festivă, delicioasă și foarte ușor de făcut

Salata Mimoza – Rețetă festivă, delicioasă și foarte ușor de făcut

10 sept. 2025, 11:00,
Redacția BZI în Culinar

Salata Mimoza este una dintre cele mai cunoscute salate stratificate, preferată mai ales la mesele festive, datorită aspectului și gustului său deosebit.

Originară din bucătăria rusească, a devenit populară și în alte țări datorită aspectului său elegant și gustului echilibrat. Acestă salată se remarcă prin textura sa cremoasă și aroma plăcută.

Rețeta pentru salata Mimoza

Pentru această rețetă ai nevoie de 4 cartofi medii, de 3 morcovi, de 4 ouă fierte tari, de 1 conservă de ton în ulei, aproximativ 150 grame, de 150 grame de brânză rasă, ideal cașcaval sau cheddar, de 1 ceapă mică, de 200 grame de maioneză și de sare și piper.

Începe prin a fierbe cartofii și morcovii până devin moi, apoi lasă-i la răcit și dă-i prin răzătoare. Pune și ouăle la fiert într-o cratiță cu apă rece, iar la primul clocot redu focul și fierbe ouăle pentru aproximativ 10 minute, cu clocote mici. Ouăle se separă apoi, gălbenușurile se rad seaparat de albușuri.

Toaca ceapa foarte mărunt, iar peștele scurge-l foarte bine de lichid și începe montarea salatei. Montarea se face în straturi, într-o tavă adâncă sau într-un inel culinar. Începe cu un strat de cartofi rași, apoi un strat subțire de maioneză, urmat de morcovi rași, pește sfărâmat, ceapă, un strat de albușuri, maioneză, iar la final brânză rasă și gălbenușurile mărunțite pentru aspectul caracteristic de „mimoză”.

Pune-o apoi la frigider pentru minim 2-3 ore, astfel încât aromele să se îmbine.

Dacă vrei ca ceapa să fie mai puțin intensă, o poți opări câteva secunde în apă clocotită sau o poți marina cu puțin suc de lămâie. Pentru un aspect deosebit, poți monta salata în pahare transparente, ca să obții porții individuale elegante. Află cum poți face și o salată de spanac delicioasă.

Altă rețetă delicioasă

Această rețetă este puțin diferită, dar la fel de gustoasă. Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 3 cartofi, de 2 morcovi, de 3 ouă fierte tari, de 1 cutie de sardine în ulei, aproximativ 150 grame, de 100 grame de unt moale, de 150 grame de brânză topită, de 150 grame de maioneză și de sare și piper.

Începe prin a fierbe cartofii și morcovii, apoi dă-i prin răzătoare. Fierbe și ouăle la fel și separă albușurile de gălbenușuri, exact ca în prima rețetă.

Pentru un strat cremos, mixează sardinele cu untul până când obții o pastă fină. Așează apoi un strat de cartofi, o pastă de pește cu unt, un strat de maioneză, morcovi rași, gălbenușuri și, la final, brânză toptă dată pe răzătoare și albușuri mărunțite.

Această rețetă are un gust mai bogat, datorită untului și brânzei topite, iar textura devine una mai cremoasă. Este bine de știut că poți folosi unt moale, la temperatura camerei, dar nu topit, pentru a evita ca salata să devină prea uleioasă.

Brânza topită poate fi înlocuită cu brânză feta pentru un gust mai intens, iar dacă dorești ca salata să fie mai ușoară, poți înlocui o parte din maioneză cu iaurt grecesc.

Indiferent de varianta aleasă, salata Mimoza este un preparat versatil, gustos, ușor de făcut și adaptat după preferințe, ce aduce un plus de rafinament pe orice masă festivă.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2025
25 decembrie 2025