Prima pagină » Local » Salubris a lansat „Tramvaiul Reciclării”! Ieșenii vor debarasa televizoare, mașini de spălat și frigidere vechi direct în stațiile de transport

Salubris a lansat „Tramvaiul Reciclării”! Ieșenii vor debarasa televizoare, mașini de spălat și frigidere vechi direct în stațiile de transport

02 apr. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Compania de salubritate Salubris a lansat pe data de 1 aprilie „Tramvaiul Reciclării”. Proiectul a fost realizat de Salubris în colaborare cu Primăria Municipiului Iași și Compania de Transport Public. Evenimentul lansării a avut loc în stația Târgu Cucu

Salubris, împreună cu Primăria Municipiului Iași și Compania de Transport Public, a lansat joi, 1 aprilie 2021, „Tramvaiul Reciclării”. Evenimentul a avut loc în stația Târgu Cucu și au fost prezenți primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, directorul Salubris, Cătălin Neculau, și directorul CTP, Cristian Stoica.

„Tramvaiul Reciclării” a fost un proiect gândit încă din 2020 și este cea mai ecologică metodă de reciclare. Ieșenii se vor putea debarasa de electronicele și electrocasnicele de care nu mai au nevoie lăsându-le în locuri special marcate în stațiile de tramvai. Deșeurile vor fi ridicate de angajații Salubris.

„Este un proiect care a venit ca și o bună practică din țările occidentale, un proiect care a fost inspirat din Elveția, un proiect care cu siguranță va avea succes, pentru că vine în sprijinul ieșenilor care pot să se debaraseze mult mai ușor de deșeuri. Noi sperăm că prin acest proiect reușim să atingem ținta de colectare, separare a deșeurilor și în special a celor electrice”, a precizat Cătălin Neculau, directorul Salubris.

Tramvaiul poate fi folosit în două scopuri

„Tramvaiul Reciclării” are două utilități, partea din față este dedicată educației și a fost amenajat un loc special cu perne și o podea din gazon artificial, iar cel de-al doilea vagon este depozitul pentru deșeuri. Copiii sunt cei care pot lua lecții de colectare selectivă și protejare a mediului.

„Este un proiect inedit și încercăm să ecologizăm chiar și procesul de colectare a deșeurilor, pentru că utilizăm un tramvai și, după cum bine știți, este cel mai ecologic mijloc de transport public din lume în momentul de față. Tramvaiul este pregătit special pentru a colecta deșeurile electrice și electrocasnice acolo unde România este destul de deficitară. Colectarea este gratuită și se va face pe capetele de traseu ale tuturor liniilor principale din municipiu. În funcție de solicitări, vom multiplica numărul de locații în care putem prelua deșeurile. Proiectul nu a fost foarte scump, în jur de 70.000 de lei, bani pe care i-a asigurat compania Salubris, care va valorifica aceste deșeuri. Tramvaiul va funcționa operat de Salubris, respectiv de CTP, și în felul acesta folosim și tramvaiele care sunt scoase din uz”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Programul de ridicare a deșeurilor

Colectarea deșeurilor se va realiza în fiecare weekend, pentru a nu încurca circulația rutieră. Stațiile de tramvai unde vor putea fi depuse deșeurile vor fi marcate cu vopsea verde. Doi angajați Salubris și un vatman vor lucra pe „Tramvaiul Reciclării”. Rămâne în continuare varianta de colectare de acasă, în care o echipă Salubris se deplasează la domiciliu în urma unei solicitări sau la unul din cele 6 puncte de colectare din Municipiul Iași. Cinci dintre cele 6 puncte sunt amplasate în oraș, iar unul în comuna Tomești din județul Iași.

Toate punctele de colectare sunt deschise de luni pâna vineri, între orele 10:00-18:00. Punctele de colectare din oraș se găsesc: pe platou Bărboi (spate BRD) și este deschis în fiecare luni; pe strada Ciurchi, nr. 117 (parcare Complex Alimentar Ciurchi), deschis în fiecare marți; pe strada Nicolae Iorga, nr. 15, deschis miercurea; la Piața Păcurari, este deschis joia, iar punctul deschis în fiecare vineri este la Piața Sudului (piața CUG). Toate deșeurile ajung la Centrul Municipal de colectare și sunt valorificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *