Eveniment-Social

Salubris explică ieșenilor cum se face corect colectarea selectivă a deșeurilor! Iată cum se pot minimiza efectele poluării

Publicat: 09 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Salubris explică ieșenilor cum se face corect colectarea selectivă a deșeurilor Iată cum se pot minimiza efectele poluării
Salubris îndeamnă ieșenii să fie mai atenți la modul în care fac selectarea deșeurilor

Ieșenii care doresc să aibă grijă de mediul înconjurător trebuie să facă în mod corect colectarea selectivă a deșeurilor. Compania municipală de salubritate explică care sunt deșeurile ce pot fi puse împreună și cum este corect să fie „aruncate” acestea.

Pe lângă pubele speciale pentru deșeurile din plastic, hârtie sau sticlă, ieșenii trebuie să țină cont de mai multe aspecte pentru a face în mod corect colectarea selectivă a deșeurilor. Cele mai multe greșeli pe care le face majoritatea oamenilor este aceea de a nu clăti deșeurile, pentru a nu avea resturi alimentare.

Cum se face corect colectarea selectivă a deșeurilor

Locuitorii de la bloc trebuie să țină cont de mai multe aspecte care ar putea anula un sac întreg de deșeuri ce ar fi putut fi reciclate.

„Locuitorii de la bloc pot pune în recipientul albastru ambalaje diverse de hârtie-carton, ambalaje de carton pentru băuturi, cutii de carton de la ouă, cutiile de pizza necontaminate, cutii de cosmetice, pungi de hârtie, ziare, maculatură, cărți de vizită, reviste, cărți, plicuri și cutiile TetraPack, de lapte și suc”, transmit reprezentanții Salubris.

Cetățenii trebuie să țină cont că acele ambalaje din hârtie sau carton ce conțin reziduuri de mâncare, hârtia de ambalat lucioasă, autocolantele și hârtia igienică nu pot fi reciclate și trebuie puse într-un alt container.

În recipientele galbene ieșenii trebuie să arunce deșeurile din plastic. La acest aspect se încadrează bidoane și cutii din plastic, pungi din plastic, capacele de la cutiile TetraPack,, ambalajele de protecție, jucăriile din plastic, dozele de băuturi, cutiile de conserve, foliile goale de la medicamente, capacele de la borcane, spray-urile de la alimente și ghivecele din plastic. Pentru a economisi spațiu, acestea se pot presa.  Ieșenii nu trebuie să includă la această categorie polistirenul din construcții, cutiile/bidoanele din plastic cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeurile medicale, bateriile, umbrelele, bibliorafturile, țevi, rame de geam, plase de gard sau plăci de tablă.

Ce ambalaje trebuie clătite înainte de reciclare

Ambalajele și deșeurile din sticlă trebuie neapărat clătite înainte ca acestea să ajungă în pubelele de culoare verde.  Ieșenii pot recicla în mod corect recipientele din sticlă, de diferite culori, provenite de la băuturi sau diverse produse alimentare și borcanele. Nu pot fi încadrate în această categorie oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal, pahare sau parbrize. În  pubelele de culoare negru sau verde închis ieșenii trebuie să arunce resturi de mâncare, scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator,  mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică, veselă de unică folosință murdară, cenușă de la sobă, deșeuri textile și încălțăminte.

La aceste pubele nu este indicat să se arunce pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, acumulatori, componente de vehicule, anvelope, deșeuri din construcții și demolări, mobilier, covoare și saltele. Locuitorii de la case au două recipiente diferite, unul pentru colectarea separată a deșeurilor uscate, reciclabile și altul pentru colectarea deșeurilor menajere/mixte. Aceștia trebuie să scoată pubelele în fața porții la ora 06:00.

Pentru deșeurile care nu se încadrează în niciunul dintre categoriile menționate se poate face cerere la compania de salubritate pentru a reuși să se efectueze corect colectarea selectivă a deșeurilor.

 

Adauga un comentariu