Local

Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului. Tradiții de Sfânta Marie Mică

Publicat: 08 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului. Tradiții de Sfânta Marie Mică
Sărbătoare mare în calendarul ortodox, creștinii sărbătorind astăzi Nașterea Maicii Domnului

Astăzi, 8 septembrie, este mare sărbătoare în calendarul ortodox. Creștinii sărbătoresc în această zi Nașterea Maicii Domnului, una din cele mai mari zile de peste an și prima mare sărbătoare din noul an bisericesc. Milioane de români își sărbătoresc în această zi și onomastica, această perioadă fiind una plină de tradiții și obiceiuri

Creștinii sărbătoresc astăzi, 8 septembrie 2020, Nașterea Maicii Domnului, prima mare sărbătoare din noul an bisericesc. Sărbătoarea este cinstită și în calendarul ortodox cu cruce roșie. Este prima mare sărbătoare de la începutul toamnei calendaristice, zi în care și milioane de români își sărbătoresc onomastica. În această zi credincioșii țin și o parte de tradiții și obiceiuri, ritualuri ce au fost păstrate de secole întregi în toată țara.

Nașterea Maicii Domnului. Totul despre această sărbătoare în Biserica Ortodoxă Română

Sfânta Scriptură nu ofera prea multe detalii despre Nașterea Maicii Domnului. Scrierile aduc însă foarte multe amănunte despre originea și copilăria sa. Cea mai importantă sursă o reprezintă Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creștină din secolul al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris în jurul anului 140. Deși nu este considerată o scriere canonică, informațiile oferite pot fi considerate veridice. Părinții Fecioarei Maria sunt Ioachim și Ana. Tatăl era din seminția lui Iuda și urmaș al regelui David. Mama era fiica preotului Matthan și descendentă din familia preoțească a lui Aaron. Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau ironizați și batjocoriți de oameni, lipsa urmașilor fiind considerată un blestem al lui Dumnezeu. Întristați, cei doi s-au retras fiecare în post și rugăciune. Rugile le-au fost ascultate, Dumnezeu dăruindu-le o bucurie, pe Fecioara Maria.

Zi care marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă, la loc de cinste în calendarul ortodox

În calendarul popular, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă. Bătrânii spun că, în această zi, rândunelele pleacă spre țările calde, insectele încep să se ascundă în pământ, iar frigul își face simtiță prezența. Tot în această perioadă au loc târguri și iarmaroace. Din această zi începe culesul viilor, al unor fructe și plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, dar și semănatul cerealelor de toamnă. În unele zone ale țării, femeile care își doresc copii se duc la biserică și se roagă la icoana Fecioarei Maria. Creștinii aprind o candelă, care arde întreaga zi, iar în această zi nu se lucrează.

Sfânta Marie Mică. Milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică

În popor, această zi este cunoscută drept Sfânta Marie Mică. În 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, ziua trecută în calendarul ortodox este cunoscută drept Sfânta Marie Mare. Astăzi, milioane de români își sărbătoresc onomastica. Cei cu numele de Marian, Maria și derivate din aceste nume își sărbătoresc ziua numelui.
Tradiția spune că pentru a fi feriți de ghinion și boală, nimeni nu are voie să aprindă focul în casă în preajma Nașterii Maicii Domnului. Astăzi, de 8 septembrie, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor și vor primi pruncul mult dorit. Cele care sunt însărcinate trebuie să înalțe rugăciuni pentru naștere ușoară. Nu în ultimul rând se crede că toamna va fi urâtă. Dacă va ploua astăzi, 8 septembrie 2020, întregul sezon va fi unul ploios. Începând cu sărbătoarea Nașterii Domnului, păsările călătoare vor pleca spre țările calde, iar insectele se vor ascunde în pământ.

Adauga un comentariu