Local

Sărbătorile Iaşului nu se organizează! Măsurile luate de primarul Mihai Chirica. Iată traseul pelerinilor din acest an – LIVE VIDEO/ UPDATE

Publicat: 05 oct. 2020
Mihai Chirica are Covid-19
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași

Luni, 5 octombrie 2020, la Primăria Municipiului Iaşi, edilul Mihai Chirica va susţine o conferinţă de presă de la orele 15.00. Acesta a discuta despre sărbătorile Iaşului.

Primăria nu încurajează să vină lumea la Hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva. Reprezentanţii vor distribui afişe prin oraş şi în scări de bloc, pentru că ieşenii să nu se ducă la slujba dedicată Sfintei Parascheva. Cel mai probabil nu vor fi amenajate locuri de parcare pentru autocare care transporta pelerinii.

La nivel de sărbătorile Municipiului Iaşi va fi organizat doar Târgul de blănuri de la Hala Centrală, fiind singurul eveniment ce va ţine de Primăria Iaşi.

UPDATE: „În acest an nu organizăm sărbătorile Iaşului. Nu putem împiedica pelerinii să se deplaseze, dar noi în această situaţie vom lua riscul epidemiologic.

Nu va fi concert, foc de artificii, târgul vinului, acte de comerţ, jocuri pentru copii. Asta pentru că numărul cazurilor Covid-19 a crescut.

De asemenea, am transmis o scrisoare ministrului MAI, Marcel Vela, prin care i-am solicitat să transmită tuturor prefecturilor din ţară şi să preîntâmpine convoaiele de cetăţeni care vor să se deplaseze la Iaşi. Noi nu asigurăm locuri de parcare pentru autocare. Nu închidem circulaţia.

Traseul pelerinilor va fi construit în aşa fel încât să nu intre în contact cu nicio curte. Orice act de comerţ este interzis sau artistic, în perioada 8 – 15 octombrie”, a transmis edilul Municipiului Iași, Mihai Chirica.

Municipalitatea va pune la dispoziţie doar 75 locuri la Hala Centrală pentru Târgul de blănuri. La Liturghia din 14 octombrie, vor fi amplasate doar 500 locuri pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Alte 200 de locuri pe scaune vor fi amplasate pe esplanada de la Palatul Culturii pentru a fi vizualizată slujba pe un ecran gigant şi încă 200 locuri în Piaţa Unirii.

Se va renunţa la masa pelerinilor de la Cantina de Ajutor Social. Nu se va organiza nici Calea Sfinţilor, racla urmând a fi transportată cu o autoutilitară pe străzile din municipiul Iaşi, a anunțat edilul Mihai Chirica.

Aşadar, la ora transmiterii acestei ştiri sunt lansate în dezbaterea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă un număr de 2 hotărâri. Una cu privire la activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor din Municipiul Iaşi şi alte 16 comune unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori

Şi una cu privire la scenariile activităţii şcolilor din UAT-uri în funcţie de acleasi indicator. Proiectul de Hotărâre CJSU e plecat în dezbatere cu propunerea de suspendare în perioada 06.10.2020 – 12.10.2020 Astăzi va fi o a treia hotărâre cu referire punctuală la o serie de şcoli, fiind aşteptat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Iași.

Măsuri speciale de protecție sanitară în perioada Sărbătorilor Iașului

În urma propunerilor făcute de primarul Mihai Chirica, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași a aprobat luni, 5 octombrie, o serie de măsuri de protecție sanitară în perioada în care în mod obișnuit sunt organizate Sărbătorile Iașului.

„Știu că Sărbătorile Iașului și, în special, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva sunt momente de adâncă trăire spirituală și mult așteptate de toți creștinii ortodocși și nu numai. Însă trăim vremuri dificile, în care asistăm la o creștere alarmantă a numărului de infectări cu noul coronavirus și suntem nevoiți să fim foarte prudenți și să respectăm toate măsurile de protecție stipulate de lege și recomandate de specialiști. În mod normal, aș invita toți românii să viziteze Iașul în această perioadă. În aceste zile, însă, mă văd nevoit să fac apel la pelerini să aștepte perioade mai liniștite și mai sigure pentru a veni să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva! Cu toate acestea, deplasarea liberă, inclusiv pelerinajul sunt un drept constituțional. În aceste condiții, aș vrea să se înțeleagă că nu organizăm propriu-zis Sărbătorile Iașului, ci luăm toate măsurile necesare pentru a-i proteja cât de mult putem atât pe cetățenii Municipiului Iași, cât și pe cei care ne vor vizita orașul”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Principalele măsuri luate luni, 5 octombrie, de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași:

 • Nu vor mai fi organizate evenimente cu risc epidemiologic crescut, precum Sărbătoarea Vinului, Masa Pelerinilor, Târgul Meșteșugarilor, Parcul de distracții, spectacolul și focul de artificii.
 • Va fi organizat doar Târgul de Blănuri, dar pe o suprafață de trei ori mai mare decât în anii trecuți, în zona Hala Centrală – strada Costache Negri, cu maxim 75 de comercianți și măsuri stricte de dezinfectare.
 • În vederea evitării aglomerației, Seara Valorilor va fi organizată în trei zile succesive, 13 – 14 – 15 octombrie, doar dacă în zilele respective rata de infectare în Municipiul Iași va fi de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori. 
 • Porțiile din Ceaiul Pelerinilor vor fi oferite în pahare de unică folosință, vor fi preparate de o cantină autorizată și vor fi transportate cu mijloace autorizate de Direcția de Sănătate Publică
 • Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu mai autorizează comercializarea de obiecte bisericești și va amenaja un singur cort propriu pentru această activitate în zona intrării în curte. 
 • Traseul pelerinilor va fi organizat pe o bandă carosabilă, nu pe trotuar, și va fi delimitat prin garduri de protecție și bandă puse la dispoziție de Servicii Publice SA și Jandarmerie, pe următorul traseu: Facultatea de Teologie, Str. Iordachi Lozonschi, str. Cloșca, str. Sfântul Petru Movilă, str. Alexandru Ipsilanti Vodă, bd. Regele Ferdinand I al României, Podu Roș, bd. Regele Mihai I.
 • Traseul pelerinilor va fi parcurs în șir indian, cu o distanță de 1,5 metri între persoane (indiferent că este vorba de membri ai aceleiași familii, cu excepția celor care au nevoie de sprijin în deplasare) și cu obligativitatea purtării permanente a măștii de protecție. Citadin SA va asigura marcajul în vederea respectării măsurilor de distanțare fizică.
 • Pe traseul pelerinilor, din 300 în 300 de metri sau mai puțin, dacă situația o impune, vor fi montate corturi puse la dispoziție de Servicii Publice SA pentru realizarea filtrului epidemiologic, controlarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor.
 • Pe traseul pelerinilor, dar și în alte zone din oraș (Piața Unirii, Piața Palatului Culturii, parcuri, esplanade), Primăria Municipiului Iași va monta ecrane pe care vor fi transmise în perioada 10 – 15 octombrie imagini din timpul pelerinajului, inclusiv Sfânta Liturghie din 14 octombrie.
 • Mitropolia Moldovei și Bucovinei va organiza, din 100 în 100 de metri, în funcție de fluxul pelerinilor, echipe formate dintr-un preot și un voluntar care vor oferi pelerinilor indicații, dezinfectant, măști de protecție și apă îmbuteliată.
 • Slujba din 14 octombrie va fi organizată pe o scenă amenajată în zona pietonalului Ștefan cel Mare. Participarea va fi permisă doar pe scaune, în limita a 500 (puse la dispoziție de Primăria Municipiului Iași), așezat și cu mască de protecție.
 • Locuri de urmărire a slujbei vor fi organizate și în Piața Unirii și Piața Palatului Culturii, unde municipalitatea va pune câte 200 de scaune.
 • Circulația rutieră va fi închisă pe bulevardul Ștefan cel Mare, între strada I. C. Brătianu și Casa Modei și pe strada I. C. Brătianu, precum și pe alte artere, în funcție de necesități, în perioada 8 – 15 octombrie.
 • În cursul zilei de 14 octombrie, începând cu o jumătate de oră înainte de Sfânta Liturghie și până după jumătate de oră după aceasta, va fi interzisă orice activitate comercială pe pietonalul și bulevardul Ștefan cel Mare.
 • În toată perioada Sărbătorilor Iașului municipalitatea nu va elibera avize pentru comercializare în nicio zonă a orașului.
 • Calea Sfinților va fi organizată duminică, 11 octombrie, între orele 14.00 și 16.00, sub forma unei deplasări cu racla Sfintei Cuvioase Parascheva pe o autoutilitară cu platformă prin toate zonele orașului, fără opriri, cu o viteză medie de 20 de kilometri la oră. Mitropolia Moldovei și Bucovinei solicită Poliției Rutiere sprijin pentru traversarea intersecțiilor fără oprire.
 • Dacă va fi cazul, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță vor colabora cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei în vederea unei eventuale amenajări a unui cort de prim ajutor în zona Catedralei Mitropolitane. Mitropolia va organiza un astfel de punct de prim ajutor la Centrul Providența.
 • Spitalele de Recuperare și „Dr. C. I. Parhon” vor organiza, cu sprijinul SMURD, câte o zonă de carantinare cu câte 10 paturi. 
 • Nu se va oferi mâncare gătită pelerinilor aflați la coadă, ci doar produse de panificație împachetate (de exemplu, biscuiți). Municipalitatea și Mitropolia Moldovei și Bucovinei fac apel la pelerini să vină cu mâncare de acasă (sandvișuri).
 • Municipalitatea recomandă Inspectoratului Școlar Județean să dispună desfășurarea activității didactice în condiții normale, dar specifice perioadei, în ziua de 14 octombrie.
 • În toată perioada pelerinajului, în zonele în care sunt pelerini nu va fi autorizat niciun eveniment artistic, nici măcar individual.
 • Municipalitatea va monta 100 de toalete ecologice în zona centrală și va asigura servicii de vidanjare și dezodorizare / odorizare pentru acestea.
 • Începând cu data de 7 octombrie, Poliția națională, Poliția Locală și Jandarmeria vor intensifica activitatea de control a măsurilor de protecție sanitară.
 • Poliția națională și Jandarmeria vor organiza filtre rutiere la intrările în oraș în vederea luării în evidență, verificării și îndrumării autocarelor cu pelerini, astfel încât să se evite formarea de aglomerații.
 • Pentru evitarea formării de aglomerații, Primăria Municipiului Iași nu va organiza locuri speciale de parcare pentru autocare. Municipalitatea face apel la pelerini să vină la Iași cu autoturismele personale sau cu trenul!
 • De asemenea, Primăria Municipiului Iași face apel la celelalte autorități locale din țară să nu organizeze deplasări pentru pelerini cu autocarele! Municipalitatea a făcut deja adresă către Ministerul Afacerilor Interne pentru ca acesta să interzică / recomande autorităților locale organizarea unor astfel de deplasări.
 • În vederea evitării formării de aglomerații și în semn de respect pentru pelerini, Municipalitatea face apel la toți locuitorii Municipiului Iași ca în perioada 8 – 15 octombrie să evite deplasarea la Catedrala Mitropolitană, precum și orice alte zone aglomerate.
Comentarii
 • mai vita penala de ce ai inchis talciocu si nu lasi lumea amarata sa-si vand saracia pt a afce bani pt puradei ? bazaru si pietele de ce sunt de3schise ? ai mai pus si militia locala sa nu lase oamenii duminica sa vanda pe jos ,pe escrocii tai de la ecopiata ii lasi f rasa matii de penal erscroc si penal lasa ca te prindem noi prin dalas ,o sati spargem capatana de porc !

 • DLE PRIMAR CHIRICA DE 5 ANI TOT VA RUGAM SA LUATI MASURI CU CEI CARE SI-AU FACUT BALCOANE ILEGAL LA PARTER SI CEI CARE AU INCHIS USCATOARELE SI IESIRILE DE URGENTA SI SI-AU FACUT MAGAZII ILEGAL PT CA POLITIA NU SE BAGA SI NU-SI MAI FAC DATORIA ,LOCATIA ESTE IN ALEXANDRU LA TOATE BLOCURILE DE PE STRADA BISTRITA

 • In București și în Iași cresc numărul de cazuri pentru că în aceste orașe vor fi pelerinaje in aceasta luna. Par trase din condei aceste creșteri, în București deja s-a cerut interzicerea manifestărilor religioase.

Adauga un comentariu