Mama si copilul

Sarcina și paracetamolul: riscuri pentru copil

Publicat: 02 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sarcina și paracetamolul riscuri pentru copil
A lua paracetamol în timpul sarcinii ar avea efecte negative asupra comportamentului copiilor.

A lua paracetamol în timpul sarcinii ar avea efecte negative asupra comportamentului copiilor. Acest analgezic ar crește riscul de hiperactivitate la copii cu 21%.

Așadar, un studiu realizat de Institutul Barcelona pentru Sănătate Globală și care a implicat peste 70.000 de copii, avertizează mamele însărcinate cu privire la administrarea de paracetamol în timpul sarcinii. Potrivit acestui studiu, publicat în Jurnalul European de Epidemiologie, copiii expuși la paracetamol înainte de naștere sunt cu 21% mai predispuși să dezvolte simptome ADHD decât copiii neexpuși. Se spune că au 19% mai multe șanse să sufere de o tulburare a spectrului autist.

„Am constatat, de asemenea, că expunerea prenatală la paracetamol afectează deopotrivă băieții și fetele, deoarece practic nu am văzut nicio diferență”, adaugă cercetătorii.

Efecte deja observate în 2019

În 2019, un studiu similar de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) a arătat deja legătura dintre aportul regulat de paracetamol în timpul sarcinii și dezvoltarea tulburărilor de atenție la copii. Pentru acest studiu, echipa prof. Jean Golding a urmat comportamentul a 14.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 11 ani, a căror memorie și IQ au fost testate până la vârsta de 17 ani. La 7 luni de sarcină, 43% dintre mame au spus că au luat paracetamol uneori sau des în ultimele trei luni. Cercetătorii au descoperit o asociere între consumul de paracetamol și probleme de hiperactivitate și atenție, precum și alte comportamente dificile la copii, care nu ar putea fi explicate din motive sociale.

Această cercetare, publicată în revista Pediatric and Perinatal Epidemiology, întărește sfaturile deja date femeilor însărcinate pentru a evita administrarea de prea multe analgezice în timpul sarcinii.

Un alt studiu condus de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, Scoția, a arătat că consumul intens de paracetamol în timpul sarcinii a crescut riscul de infertilitate la viitoarele fete tinere.

Adauga un comentariu