Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Sarcoidoza. Care sunt simptomele si cauzele bolii
Sarcoidoza. Care sunt simptomele si cauzele bolii

Sarcoidoza. Care sunt simptomele si cauzele bolii

23 apr. 2019, 14:08,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:25;s:6:"old_id";i:86317;s:8:"site_url";s:14:"medical.bzi.ro";}

Sarcoidoza este o afectiune care se manifesta prin dezvoltarea unor noduli anormali, numiti granuloame sarcoide. Acesti noduli apar in mod obisnuit in plamani si ganglioni limfatici – cu toate acestea, multe alte tesuturi pot fi implicate, inclusiv ochii, pielea, ficatul, muschii, splina, articulatiile si multe altele. Sarcoidoza se poate dezvolta la orice varsta, dar in cea mai mare parte afecteaza persoanele cu varsta de 30-40 de ani.

Simptomele sarcoidozei. Simptomele pot varia in functie de partile corpului afectate. Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de faptul ca au aceasta afectiune si nodulii pot fi detectati intamplator, in timpul unui test medical pentru probleme de sanatate independente. Atunci cand apar simptome, acestea pot include: simptome generale – oboseala, febra, ganglioni limfatici si scadere in greutate; simptomele pulmonare – tuse uscata, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, durere toracica sau disconfort; semne cutanate – umflaturi rosii dureroase pe glezne sau gat, aparitia de noduli sub piele; simptome oculare – vedere incetosata, durere oculara, roseata severa si sensibilitate la lumina; simptome cardiovasculare – dureri toracice, batai neregulate ale inimii, palpitatii.

Cauzele sarcoidozei. Cauza exacta a sarcoidozei nu este cunoscuta. Unii oameni par sa aiba o predispozitie genetica pentru a dezvolta boala, care poate fi declansata de bacterii, virusuri, praf sau substante chimice. Acesti factori declanseaza o reactie excesiva a sistemului imunitar si celulele imune incep sa se colecteze intr-un model de inflamatie numit granuloame. Deoarece granuloamele se formeaza intr-un organ, functia acestui organ poate fi afectata.

Factori de risc. Sarcoidoza a fost asociata cu boala celiaca si este mai frecventa la persoanele cu istoric familial si / sau personal de afectiuni autoimune. Cand debutul este acut si include marirea ganglionilor limfatici in plamani, noduli sub piele, febra si simptome articulare, se numeste sindromul Lofgren. Acest sindrom este diagnosticat mai frecvent la persoane de origine scandinava, irlandeza si, in general, se auto-limiteaza. Sarcoidoza apare adesea intre 20 si 40 de ani, iar femeile sunt putin mai susceptibile de a dezvolta boala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024