Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Prea multa sare in alimentatie distruge sistemul imunitar

Prea multa sare in alimentatie distruge sistemul imunitar

05 apr. 2020, 10:58,
în Sanatate

Sarea distruge sistemul imunitar. O dietă bogată în sare nu este numai rea pentru tensiunea arterială, ci și pentru sistemul imunitar. Aceasta este concluzia unui studiu actual efectuat sub conducerea Spitalului Universitar Bonn.

Șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în săruri suferă de infecții bacteriene mult mai severe. Voluntarii umani care au consumat încă șase grame de sare pe zi au prezentat, de asemenea, deficiențe imune pronunțate. Această cantitate corespunde conținutului de sare a două mese rapide. Rezultatele sunt publicate în revista Science Translational Medicine, noteaza medicalxpress.com.

Cinci grame pe zi, nu mai mult: Aceasta este cantitatea maximă de sare pe care adulții ar trebui să o consume, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Corespunde aproximativ unei lingurițe. În realitate, însă, mulți germani depășesc considerabil această limită: cifrele de la Institutul Robert Koch sugerează că bărbații consumă în medie zece, femeile mai mult de opt grame pe zi.

Aceasta înseamnă că ajungem la solnita de sare mult mai des decât ne este permis. La urma urmei, clorura de sodiu, care este numele său chimic, crește tensiunea arterială și crește astfel riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Sarea distruge sistemul imunitar

Dar nu numai asta: „Am reușit acum să dovedim pentru prima dată că aportul excesiv de sare slăbește semnificativ și sistemul imunitar”, explică prof. Dr. Christian Kurts de la Institutul de Imunologie Experimentală din cadrul Universității din Bonn.

Clorura de sodiu pare, de asemenea, să aibă un efect negativ asupra sistemului imunitar uman. „Am examinat voluntarii care au consumat șase grame de sare în plus față de aportul zilnic”, spune prof. Kurts.

„Aceasta este aproximativ cantitatea conținută în două mese de fast-food, adică doi burgeri și două porții de cartofi prăjiți.” După o săptămână, oamenii de știință au luat sânge de la subiecți și au examinat granulocitele. Celulele imune s-au luptat cu mult mai bine cu bacteriile după ce subiecții de test au început să aiba o dietă săracă in sare.

La voluntarii umani, aportul excesiv de sare a dus, de asemenea, la creșterea nivelului de glucocorticoizi. Că acest lucru inhibă sistemul imunitar nu este surprinzător: cel mai cunoscut cortizon glucocorticoid este folosit în mod tradițional pentru a suprima inflamația.

„Numai prin investigații efectuate într-un întreg organism am fost capabili să descoperim circuitele de control complexe care duc de la aportul de sare până la această imunodeficiență”, spune Kurts. Prin urmare, munca noastră ilustrează, de asemenea, limitările experimentelor doar cu culturi celulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`