Stiri medicale

Sars-Cov-2 dezvoltă mutații care evită vaccinurile

Publicat: 03 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sars-Cov-2 dezvoltă mutații care evită vaccinurile
Bilanț coronavirus 5 februarie 2021

Varianta de coronavirus găsită pentru prima dată în Marea Britanie și răspândită în întreaga lume pare să evolueze catre o mutație de care oamenii de știință se tem că ar putea ajuta virusul să se sustragă vaccinurilor. De ce Sars-Cov-2 dezvoltă mutații care evită vaccinurile?

Mutația se regăsește și în variantele identificate în Africa de Sud și Brazilia. Oamenii de știință cred că permite virusului să scape de anticorpii produși de organism, fie după imunizare, fie după o infecție anterioară cu coronavirus. Prin urmare, este posibil ca vaccinurile și anumite medicamente pentru anticorpi să nu funcționeze atât de bine, potrivit Business Insider.

Sars-Cov-2 dezvoltă mutații care evită vaccinurile?

11 cazuri ale variantei, numite B.1.1.7, au avut mutația E484K într-un set de date de peste 200.000 de secvențe în Marea Britanie, a declarat Public Health England pe 26 ianuarie.

Lawrence Young, virolog la Universitatea din Warwick, a declarat că mutația este o „preocupare”.

Faptul că varianta găsită în Marea Britanie pare să dobândească această mutație „arată că virusul este foarte probabil să se adapteze la răspunsul nostru imunitar”, a spus el.

Varianta identificată în Africa de Sud „ar putea fi capabilă să reinfecteze mai eficient persoanele care au fost anterior infectate cu forma originală a virusului”, a spus acesta într-un comunicat. Acest lucru se va datora, in parte, mutatiei E484K care poate slabi raspunsul imun. El a spus că mutația ar putea afecta, de asemenea, cât durează răspunsul anticorpilor.

Varianta detectată în Marea Britanie a fost secvențiată în 55 de țări, inclusiv în SUA. Există cel puțin 342 de cazuri în SUA, conform rapoartelor bazate pe date GISAID.

Producătorul de vaccinuri Novavax a declarat joi că vaccinul său s-a dovedit a fi mai puțin eficient pentru varianta găsită în Africa de Sud. Johnson & Johnson au declarat vineri că vaccinul sau s-a dovedit a fi mai puțin eficient în Africa de Sud – oamenii de știință au sugerat că acest lucru se datorează mutației E484K.

Pfizer și Moderna au spus că vaccinurile lor funcționează, deși puțin mai bine, împotriva variantelor de laborator create de om care conțin mutația. Niciuna dintre companii nu a testat împotriva variantelor reale ale coronavirusului.

Dezvoltare îngrijorătoare

„Dacă această mutație E484K este dobândită de majoritatea variantelor B.1.1.7 din Marea Britanie, recentele asigurări din studiile recente care arată că vaccinurile ARNm – precum cele de la Moderna și Pfizer – vor oferi în continuare protecție optimă împotriva variantei originale din Marea Britanie s-ar putea să nu se mai aplice”, a declarat într-un comunicat Julian Tang, un virusolog clinic la Universitatea din Leicester.

„Este o evoluție îngrijorătoare, deși nu pe deplin neașteptată”, a spus Tang.

Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a spus că, deși nu au fost făcute evaluări cu privire la eficacitatea vaccinurilor utilizate în Marea Britanie – de la Pfizer și AstraZeneca – acestea ar putea funcționa mai puțin împotriva B.1.1. 7.

Mutațiile au loc atunci când un virus se reproduce și face erori: acesta este un proces normal. Dar mutațiile devin îngrijorătoare atunci când afectează comportamentul virusului.

Public Health England a declarat că informațiile preliminare sugerează că mutatia ar fi putut să apară și pentru că cineva a fost infectat atât cu o variantă identificată în Africa de Sud sau Brazilia, cât și cu varianta găsită în Marea Britanie. Acest lucru se observă la virusurile gripale, dar este mai rar la coronavirusuri, a adăugat Tang.

Young a spus că orice schimbări au avut loc în B.1.1.7 sau în orice altă variantă de virus, măsurile standard pentru restricționarea transmiterii – spălarea mâinilor și distanțarea socială, de exemplu – ar ajuta la prevenirea infecției.

Adauga un comentariu