Local

Șase firme vor contractul de la Filarmonica Iași. Valoarea investiției este de 60 de milioane de lei – FOTO

Publicat: 22 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Șase firme vor contractul de la Filarmonica Iași. Valoarea investiției este de 60 de milioane de lei - FOTO
Peste 60 de milioane de lei pentru reabilitarea unei importante instituții de cultură din Iași

Mai multe imobile în care își desfășoară activitatea Filarmonica „Moldova” din Iași vor intra în proces de modernizare. Se investesc sume uriașe în reabilitarea unei importante instituții de cultură

Consiliul Județean Iași a scos la licitație contractul de achiziție publică de execuție lucrări pentru obiectivul „Reabilitarea și modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 și 161497, situate în Iași, str. Cuza Vodă, nr. 29, în care își desfășoară activitatea Filarmonica «Moldova»” la data de 1 martie 2023. Șase oferte financiare au fost primite, potrivit platformei Sistemului de Achiziții Publice (SEAP) .

Peste 60 de milioane de lei pentru reabilitarea unei importante instituții de cultură din Iași

Proiectul de reabilitare și modernizare a Filarmonicii „Moldova’’ face parte din Acordul de Asociere care va fi încheiat între Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași, ce a primit deja votul Consiliului Local în ședința din 26.04.2023. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Regional 2021-2027 – Prioritatea 7.

Este important de precizat faptul că CJ Iași a primit șase oferte la licitația organizată pentru execuția lucrărilor de „Reabilitare și modernizare a imobilelor cu numerele cadastrale 161496 și 161497, situate în Iași, str. Cuza Vodă, nr. 29, în care își desfășoară activitatea Filarmonica «Moldova» Iași”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 60.143.673,61 lei, iar termenul de realizare este de 19 luni de la ordinul de începere a lucrărilor. Investiția are două componente, respectiv Consolidarea și reabilitarea Tronsonului 2 și Reabilitare/Reconstrucție Tronson 3A. Pe baza studiilor de specialitate întocmite, anexate documentației -Expertiză Tehnică și Audit energetic – se propune realizarea următoarelor tipuri de lucrări: lucrări de consolidare, de reparații a zonelor degradate sau avariate ale construcției, de intervenție în urma refuncționalizării anumitor spații, dar sunt prevăzute și lucrări de reparații ale instalațiilor și de refacere a finisajelor speciale afectate de degradări.

Companiile care au depus oferta financiară pentru participarea la licitație sunt firme precum Iasicon SA, Conest SA, Grup Construcții Est SA, Katar Conneg SRL, Audiotech Multimedia Group, dar și asocierea Euroas și Constructii UNU.

„Mă bucur că un număr atât de mare de firme de construcții au depus oferte pentru execuția lucrărilor de consolidare și modernizare a Filarmonicii și că putem intra în linie dreaptă cu demersurile pentru salvarea acestei clădiri-simbol a Iașului. Actuala administrație județeană și-a asumat să găsească cea mai bună soluție pentru restaurarea acestui obiectiv cultural, iar prin parteneriatul cu Primăria Municipiului Iași vom reuși să ducem proiectul la bun sfârșit. Suntem tot mai aproape de momentul în care artiștii și publicul vor putea fi din nou împreună în Sala de concerte a Filarmonicii ieșene, una dintre cele mai frumoase din România”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Clădirea actualei Filarmonici, care urmează a fi reabilitată, a fost construită în anul 1815

Întregul ansamblu din care fac parte Casa Alecu Balș și Notre Dame de Sion (unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” – n.r.) este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonica „Moldova” și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul Bujor Prelipcean – n.r.) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum doi ani. Datele istorice arată că această clădire a actualei Filarmonici a fost construită în anul 1815. Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș.

Aici, la 11 ianuarie 1847, a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugărițele din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest institut, care a fost desființat în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator „George Enescu”. Din anul 1957 s-a inaugurat, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii.

Peste 60 de milioane de lei se investesc în modernizarea și reabilitarea unei importante instituții de cultură din Iași. Șase firme importante se bat pentru a câștiga contractul.

Adauga un comentariu